‘Israël ondersteunde Hamas financieel’

Foto: REUTERS

‘Israël ondersteunde Hamas financieel’

Print

Klokkenluidersite Wikileaks zegt over geheime documenten te beschikken waaruit moet blijken dat Israëlische deskundigen in de in 1988 opgerichte Palestijnse beweging Hamas aanvankelijk beschouwden als een geëigend tegengewicht voor de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO. Vanuit de Westelijke Jordaanoever zijn er aanwijzingen dat Israël Hamas in de aanvangsjaren financieel heeft ondersteund, zegt Wikileaks.

Activisten van Hamas hebben toen zonder meer pamfletten in Jeruzalem en Nabloes kunnen verspreiden waar andere organisaties uit schrik voor de Israëlische veiligheidsdiensten uiterst voorzichtig moesten zijn. De Israëlische leiding heeft in die fase op zijn minst welwillend de andere kant opgekeken zoniet actief meegeholpen, zo bleek uit een andere boodschap van Amerikaanse diplomaten aan Washington.

‘Israël manipuleert economie in Gaza’

Verder zou Wikileaks over geheime berichten vanuit de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv beschikken, waaruit blijkt dat de Israëlische regering een strategie hanteert om de economie in de Palestijnse enclave op een zo laag mogelijk peil te houden, maar tegelijk een (nog ergere) humanitaire crisis wil vermijden.

Zo worden onder meer de bezoldigingen voor medewerkers van de Palestijnse Autoriteit ingehouden waar mogelijk of niet helemaal uitgekeerd. De Israëlische regering gaat ervan uit dat een deel van die salarissen in handen van het ‘radicaalislamistische’ Hamas belandt.

Nu in het nieuws