Haven van Zeebrugge legt uitstekend halfjaarlijks rapport voor

Foto: michel vanneuville

Haven van Zeebrugge legt uitstekend halfjaarlijks rapport voor

Print

De haven van Zeebrugge heeft tijdens de eerste zes maanden van het jaar iets meer dan 22 miljoen ton goederen behandeld. Dat is 3,7 procent meer dan in dezelfde periode in 2013, zo meldt de haven maandag.

Met 22,04 miljoen ton behandelde goederen deed de Zeebrugse haven het bijna een miljoen ton beter dan in de eerste helft van vorig jaar. Dat is vooral te danken aan het roro-verkeer (roll-on/roll-off) en de containertrafiek.

Bij de rollende goederen noteerde de haven een stijging van 5,8 procent tot 6,6 miljoen ton, vooral te danken aan de economische heropleving in het Verenigd Koninkrijk. Vooral de trafiek van nieuwe wagens nam fors toe (+12,7 procent tot ruim 1 miljoen eenheden), zodat de haven ‘nog steeds op goede koers zit om in 2014 over de kaap van 2 miljoen wagens te gaan’. Bij de containertrafiek was er een stijging van 10,2 procent tot bijna 11 miljoen ton.

Andere trafieken deden het minder goed, maar wegen minder door op de eindbalans. Zo was er een daling van het stukgoed met bijna 35 procent tot 600.000 ton. Dat is vooral te wijten aan de mindere afvoer van papierpulp uit Zweden en Brazilië. Er worden ook geen bouwmaterialen meer vervoerd voor de bouw van windmolenparken op zee.

Ook vloeibare bulk kreeg een negatief cijfer. Daar is een daling van 4,7 procent door de mindere vraag naar vloeibaar gas (LNG) in Europa. Vaste bulk kwam uit op bijna 600.000 ton, of een daling van 14,9 procent.

’De haven van Zeebrugge heeft in vergelijking met het eerste halfjaar van 2013 bijna een miljoen ton goederen meer behandeld. Dit stemt ons uiteraard tevreden. Wij zijn echter wel voorzichtig optimistisch, want de maritieme wereld blijft voor grote uitdagingen staan’, reageert Joachim Coens, ceo van de haven van Zeebrugge, in een persbericht.