© BELGA

© BELGA

© BELGA

© REUTERS

© BELGA

© BELGA

© epa

© BELGA

© EPA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

1 / 12
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Wereldleiders wonen herdenking WOI bij in Luik

Met een herdenkingsplechtigheid in Luik werd het startschot gegeven voor een speciale herdenkingsdag van 100 jaar Eerste Wereldoorlog. Daar kwamen heel wat staatshoofden en regeringsleiders op af, begroet door onze eigen koning en koningin.

rds

De Britse prins William en prinses Kate, de Franse president François Hollande en de Duitse president Joachim Gauck zijn aangekomen in Cointe rond 10.45 uur. Een kwartier later volgden koning Filip en koningin Mathilde. Ze wonen er de herdenkingen bij van de Eerste Wereldoorlog honderd jaar geleden.

De hertog en de hertogin van Cambridge namen plaats naast Hollande op de tribune genodigden, aan de voet van de toren van het herdenkingsmonument. Ze werden ter plaatse ontvangen door premier Elio Di Rupo en vicepremiers Pieter De Crem en Didier Reynders, die al kort na 9 uur ter plaatse waren.

Op de tribune waren toen al heel wat andere hoogwaardigheidsbekleders te bespeuren, zoals José Manuel Barroso, de Europese Commissievoorzitter. In totaal zijn 83 landen geïnviteerd.

Na de buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders volgde het Belgische koningspaar. Hun aankomst, op de klanken van de 'Brabançonne', leidde het begin in van de ceremonie aan het Memoriaal voor de Intergeallieerden in Cointe. Na het salueren van de troepen was de eerste toespraak voor Michel Foret, de gouverneur van de provincie Luik.

Nadien nam koning Filip het woord, voor François Hollande, Joachim Gauck en prins William. Onze premier Elio Di Rupo is als laatste aan de beurt. Op het einde zullen twee kanonschoten weerklinken, zal de koning een bloemenkrans neerleggen en zal een minuut stilte in acht worden genomen, ter nagedachtenis van de slachtoffers van WOI.

Na de 'Last Post' laat een klein meisje een witte ballon de lucht in, als teken van verzoening. Koning Filip en koningin Mathilde, alsook de vertegenwoordigers van Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië zullen als eerste het Memoriaal verlaten kort na de middag voor een lunch in het Provinciepaleis van Luik.

MEER OVER Luik