1 / 2

Oorlog om sjerp gaat verder

Door een arrest van de Raad van State zijn de plannen van Peter Gysbrechts (Open Vld)om het burgemeesterschap van Putte over te nemen op het laatste moment doorkruist. Hij wilde vrijdagavond zijn nieuwe bestuursploeg met N-VA op de been te brengen, maar een klacht van huidig burgemeester Chris De Veuster (CD&V) steekt stokken in de wielen.

Bert Provoost

De Raad van State ging net voor de zitting immers in op een klacht van burgemeester Chris De Veuster. De rechter vond dat het te verregaand zou zijn om nu nieuwe schepenen aan te duiden op een moment dat er nog een andere klacht loopt. Die eerste klacht gaat over de zogenaamde onbestuurbaarheid van de gemeente. Na een stemming in de raad op vraag van Gysbrechts was die onbestuurbaarheid officieel uitgeroepen omdat er geen meerderheid meer was voor de coalitie CD&V/N-VA. Een raadslid was immers opgestapt. CD&V vindt dat de regels zijn misbruikt en diende klacht in. Het raadslid keerde inmiddels terug, maar ondertussen koos N-VA openlijk voor een coalitie met Open Vld mét Gysbrechts als burgemeester.

Het arrest ten gronde van de Raad van State over de onbestuurbaarheid moet nu afgewacht worden. In principe kan dat een half jaar duren, maar iedereen hoopt dat de rechtbank sneller duidelijkheid geeft om Putte niet nog langer in crisis te laten. CD&V voert nu immers nog officieel het beleid met N-VA, al heeft die laatste partner al aangegeven niet langer verder te willen. "Deze wending is ook voor ons onverwacht. We betreuren dat de impasse nu langer blijft duren", reageert schepen Jeroen De Cuyper van N-VA.

Geen triomfantelijke intrede dus voor Peter Gysbrechts, die vrijdag speciaal uit vakantie was teruggekeerd om de gemeenteraad bij te wonen. "We wachten het uiteindelijke arrest af", reageert hij. "Het is voor mij alleszins duidelijk dat deze gemeente niet meer bestuurbaar is. CD&V heeft op haar eentje geen meerderheid en N-VA wil niet meer met hen besturen, dus moet er wel iets veranderen. Putte staat stil en dat moet snel opgelost worden met een nieuwe meerderheid. De onzekerheid duurt nu al te lang. Ik ben er van overtuigd dat de coalitie met de schepenambten zoals we die hebben voorgesteld ook uitgevoerd zal worden."

Chris De Veuster leek eerder deze week verloren spel te hebben, maar zegt te geloven dat ze haar sjerp kan behouden. "Ten eerste reken ik er op dat de onbestuurbaarheid nietig zal worden verklaard en er dus geen reden is om een nieuwe coalitie te vormen. We willen deze bladzijde omdraaien samen met onze coalitiepartner N-VA. We staan open voor een constructief gesprek en zijn bereid deze zaak achter ons te laten. Gezien wij altijd samen op een normale manier bestuurd hebben, lijkt mij dit perfect mogelijk."

Volgens De Veuster zijn er ondertussen ook opnieuw contacten met coalitiepartner N-VA om de plooien glad te strijken. In de gemeenteraad, waar de burgemeester overigens niet aanwezig was wegens vakantie, herhaalde de N-VA wel nogmaals dat het voor Open Vld gekozen heeft.

Foto Joris Herregods

Bert Provoost


Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio