© BELGA

Titelverdediger Weening en bolletjestrui Majka leiden deelnemersveld

Zaterdag wordt de Clasica San Sebastian verreden in Spanje, maar ook zondag start het tweede deel van het seizoen met de Ronde van Polen (World Tour) die toe is aan haar 71e editie. Blikvanger is Rafal Majka van Tinkoff-Saxo. De bolletjestrui van de Tour de France wil voor eigen volk graag een mooi vervolg breien aan de Tour.

dmm

De Ronde van Polen keert dit jaar terug naar haar roots. Vorig jaar werd nog geëxperimenteerd met teams van zes renners, twee bergritten bij de start van de Ronde en een rustdag, maar dit jaar is er opnieuw sprake van een ‘normaal’ parcours en ploegen met acht renners.

In de eerste drie ritten mogen de sprinters aan de bak. De vierde etappe begint heuvelachtig, maar de laatste 50 km verlopen over een vlak parcours en ook hier krijgen de sprinters wellicht hun kans. Het zwaartepunt van de ronde van Polen ligt op het eind. In de vijfde rit trekken de renners de bergen in en eindigen ze op de Strbské Pleso in buurland Slovakije, een steile klim van 8 km. Ook de zesde rit is niet van de poes met 13 beklimmingen onderweg en een finish op een bergtop. Het eindklassement wordt wellicht beslist in de slotrit: een tijdrit van 25 km in Krakau.

Topfavorieten voor de eindzege zijn titelverdediger Pieter Weening en Rafal Majka. De 24-jarige Pool won de bergtrui in de Tour en wil ook voor eigen volk schitteren. Opvallend ook is dat hij de steun krijgt van Roman Kreuziger die terugkeert in competitie nadat de ploeg hem een tijdlang op non-actief zette wegens afwijkende bloedwaarden.

De Ronde van Polen kent slechts drie Belgische eindwinnaars. Johan Vansummeren was in 2007 de sterkste voor Robert Gesink. De laatste Belgische ritzege dateert van 2008 toen Jurgen Roelandts een etappe won.

Meer sportnieuws