Vakbonden hebben geen oren naar herinvoering 40-urenweek in bouw

Foto: An Nelissen

Vakbonden hebben geen oren naar herinvoering 40-urenweek in bouw

Print

De vakbonden uit de bouwsector zijn niet te vinden voor het voorstel van de werkgeversfederatie Confederatie Bouw om opnieuw een 40-urige werkweek in te voeren in de sector. ‘Onbespreekbaar’, klinkt het vrijdagnamiddag unisono bij ACV en ABVV. De bonden wijzen erop dat bouwvakarbeiders nu al in de praktijk ‘minstens 40 uur per week’ werken.

‘Dit is geen nieuw voorstel. Bij elke cao-onderhandelingen krijgen we de vraag naar meer flexibiliteit per dag, per week, enzovoort’, zegt Rik Desmet, federaal secretaris van de Algemene Centrale van het ABVV. ‘Maar wij zullen niet ingaan op die vraag om van de bouw een seizoensgebonden sector te maken’, die in de zomer op volle kracht draait en in de winter zo goed als stilligt.

Ook Stefaan Vanthourenhout, de voorzitter van ACV bouw - industrie & energie, noemt het voorstel ‘onbespreekbaar’. Beide vakbondsmannen wijzen erop dat er al voldoende flexibiliteit is in de sector. Zo werken bouwvakarbeiders in de praktijk al 40 uur per week.

Dat wordt tot 38 uur ‘gecompenseerd’ via een reeks inhaalrustdagen die worden opgenomen in periodes dat er weinig kan worden gewerkt, zoals tussen Kerstmis en Nieuwjaar, klinkt het. Bovendien, vullen de bonden aan, kunnen werkgevers via een systeem van overuren hun personeel meer dan de helft van het jaar 45 uur per week laten werken, en ook zaterdagwerk is mogelijk.

‘Een veralgemeende 40-urige werkweek biedt geen enkel voordeel volgens de argumenten die de Confederatie Bouw aanhaalt’, vat Vanthourenhout samen. Het jobverlies waar ze naar verwijst, ‘heeft niets te maken met arbeidsduur, maar wel met sociale dumping’. En die moet aangepakt worden, door samen te werken aan gelijke loon- en arbeidsvoorwaarden voor iedereen die actief is in de Belgische bouwsector, besluit hij.

.

Nu in het nieuws