© AFP

Mensen verkleden zich als apen tegen apenplaag in New Delhi

Om de apenplaag in de Indiase hoofdstad New Delhi meester te worden, schreeuwen en springen nu mensen verkleed als boze apen rond in de regeringswijk.

gjs

Tot voor kort werden nog tamme grijze langoeren, een grotere apensoort, aan de ministeries ingezet om kleinere apen die op talloze plaatsen voor problemen zorgen op afstand te houden. Maar die praktijken zijn wegens de verstrengde wetgeving op de dierenbescherming niet meer mogelijk. Dat schreef de Times of India vrijdag.

Daarom moeten 40 daartoe opgeleide mannen als na-apers van langoeren de kleinere apensoort de stuipen op het lijf jagen. Dat heeft minister van Stedelijke Ontwikkeling Venkaiah Naidu donderdag in het parlement verklaard. Het stadsbestuur van New Delhi heeft de 40 na-apers officieel in dienst genomen. Volgens de krant springen de jongemannen plots vanachter struiken tevoorschijn en gillen als langoeren. En dat werkt.

New Delhi wordt al jaren door een apenplaag geteisterd. De dieren dringen binnen in kantoren van overheidsgebouwen, verscheuren documenten, springen binnen in woningen en vernielen het interieur. Steeds weer worden ze gevangen en naar een nabijgelegen natuurpark gebracht, maar in de stad is gewoonweg meer te eten. Omdat de god Hanuman in de gedaante van een aap verscheen, steken Indiase gelovigen de plaaggeesten bovendien vaak wat voedsel toe.

Nu in het nieuws