Cordon om ebola in te dijken

Foto: AP

Cordon om ebola in te dijken

Print
De ebola-uitbraak in West-Afrika loopt uit de hand maar kan gestopt worden. Dat zegt Margaret Chan, het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Guinee, Sierra Leone en Liberia leggen ondertussen een cordon sanitaire rond het epicentrum van de epidemie.

Margaret Chan van de WHO zei op een top met regionale leiders dat de gevolgen catastrofaal kunnen zijn als de verspreiding van het virus niet wordt ingedijkt.

‘Deze ontmoeting moet een keerpunt zijn in de reactie op de uitbraak’, zei Chan. ‘Deze uitbraak gaat sneller dan onze inspanningen om het onder controle te krijgen. Als de situatie blijft achteruitgaan, kunnen de gevolgen catastrofaal zijn in termen van mensenlevens.’

Ze wees er op dat de uitbraak een ernstige sociaal-economische ontwrichting kan teweegbrengen. Ook een verspreiding naar andere landen vormt een gevaar.

Maar het virus, dat sinds februari in vier West-Afrikaanse landen 729 levens heeft geëist, kan volgens haar met de juiste aanpak gestopt worden.

Cordon

De drie West-Afrikaanse landen waar momenteel de ebola-epidemie woedt, gaan een cordon sanitaire leggen rond het epicentrum van de epidemie, een zone gesitueerd aan hun gemeenschappelijke grens. Dat hebben ze vrijdag beslist na een regionale top in de Guineese hoofdstad Conakry, zo heeft een hoge functionaris laten weten.

Sierra Leone, Liberia en Guinee gaan zich focussen op de grenszones die goed zijn voor 'meer dan 70 procent van de epidemie', aldus Hadja Saran Daraba van de Unie van de rivier Mano, waar naast de drie getroffen landen ook Ivoorkust van deel uitmaakt. Politie en leger zullen de zones afbakenen en afschermen.

.

Nu in het nieuws