Dak Gaverlandkapel dankzij erfenis hersteld

Foto: Yves Vrebos

Dak Gaverlandkapel dankzij erfenis hersteld

Print
Beveren-Waas - De kapel van Onze-Lieve- Vrouw van Gaverland in Melsele staat in de steigers nadat het dak een slecht rapport had gekregen van Monumenten & Landschappen. Dankzij een nalatenschap kan het volledig worden hersteld. Later volgend ook de glasramen en het unieke Spaans orgel.

De bedevaartkapel in de Melseelse wijk Gaverland kreeg in 1995 al eens een opknapbeurt. “Bij de huidige werkzaamheden komen de daken en de torens aan de beurt”, zegt Omer Van de Vijver, voorzitter van de kerkfabriek. “De herstelling is noodzakelijk. De kapel is sinds 2003 beschermd en sindsdien wordt ze voor Monumentenwacht Oost-Vlaanderen gescreend. Uit het laatste verslag bleek dat de toestand van de daken zeer slecht is. Slijtage is daar de voornaamste oorzaak van. De kapel dateert dan ook al van 1862.” 

Van de Vijver, pastoor Dick Den Blauwen en penningmeester van de kerkfabriek Petrus De Cock erkennen dat het gemeentebestuur niet op de hoogte is van de werken. Die nemen 125 werkdagen in beslag en zullen normaal dit jaar nog voltooid zijn. “Ze worden in eigen beheer van de parochie uitgevoerd”, leggen ze uit. “Dit is een project waaraan zelfs geen subsidies aan te pas komen. Het is mogelijk gemaakt dankzij een grote nalatenschap. De kerkfabriek kreeg dat in 2006 van Maria Heuvelmans. De giften van de bedevaarders die dagelijks naar de kapel komen, maken de dagelijkse werking van de kapel zelfbedruipend.” 

Lees meer in uw krant

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio