© Bram Goots

Geestelijke vader MuHKA overleden

Kunstcriticus en tentoonstellingsmaker Marcel van Jole is afgelopen zaterdag overleden. Hij werd 97.

GiBe, SiSt

Van Jole, die in de jaren 50 tot 70 gastprofessor kunstgeschiedenis was aan de State University van New York, staat voornamelijk bekend als de ‘vader’ van het Museum van Hedendaagse Kunst in Antw erpen (MuHKA). Van Jole is niet de enige stichter van dit museum, maar wordt wel beschouwd als de drijvende kracht achter het idee van een tentoonstellingsgebouw met hedendaagse kunst.

“Zijn interesse in de hedendaagse kunst was eindeloos”, zegt Adriaan Raemdonck, curator van kunstgalerij De Zwarte Panter. “Marcel was een bijzondere man die het talent had om bij mensen reacties los te weken. Hij kon heel vernieuwend uit de hoek komen. De oprichting van het MuHKA is daar het beste voorbeeld van. Dit museum was een noodzaak voor een creatieve stad zoals Antwerpen en dat wist Marcel. ”

Buiten medestichter was van Jole voorzitter van het MuHKA tot 1991. Daarnaast schreef hij een heleboel werken over hedendaagse kunstenaars en richtte tientallen tentoonstellingen in.

Van Jole bleef actief tot kort voor zijn overlijden. In 2008, op 92-jarige leeftijd, organiseerde hij in Krakau (Polen) nog een tentoonstelling over het Belgische Constructivisme en bracht hij een boek over beeldhouwster Hélène Jacubowitz uit.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio