© Jan Boeve/Hollandse Hoogte

Eerste vakantiefiles op Europese wegen

Wie dit weekend vertrekt naar zuiderse oorden, bereidt zich best goed voor op lange wachttijden. Zowel in Frankrijk en Zwitserland kondigt zaterdag zich aan als een zwarte dag. Ook Duitsland, waar het momenteel erg druk verkeer is, en Oostenrijk blijven niet gespaard van vakantiedrukte. De eerste vakantiefiles duiken nu al op, op de belangrijkste verkeersassen. Dat meldt mobiliteitsvereniging VAB.

wver

In Frankrijk is er op dit ogenblik sprake van ongeveer 300 kilometer file, waarvan zo’n 80 kilometer rond Parijs. De regio rond Parijs is vandaag absoluut te vermijden tot vrijdagavond rond 20 uur. Zaterdag is zwarte zaterdag, de Franse overheid verwacht morgen al files in de Rhônevallei vanaf 4 uur ’s nachts. Richting Zuiden bedraagt het tijdverlies op de A6 Parijs – Lyon zo’n 20 minuten. Op de A7 Lyon–Orange gaat het om 1 uur en 20 minuten. Op de A10 Parijs–Bordeaux is het 1 uur en 20 minuten aanschuiven. Op de A9 Orange–Spaanse grens verliezen automobilisten 30 minuten en op de A63 Bordeaux–Spaanse grens 35 minuten. Aan de Mont-Blanctunnel richting Italië is het 3 uur aanschuiven. Richting noorden verliezen automobilisten 30 minuten op de A7 Orange–Lyon en 20 minuten op de A9 Spaanse Grens–Orange.

In Duitsland wordt er deze zomer erg veel aan de wegen gewerkt. Op verschillende plaatsen zijn er wegversmallingen op de autosnelwegen, en dat zorgt op vrijdag ook steevast voor files. Momenteel staat er zo’n 360 km file en vooral in het zuiden van het land lopen de verliestijden erg op. Op de A1 Euskirchen-Dortmund bij Leverkusen-West staat er 8 kilometer file wegens wegenwerken, de verliestijd bedraagt meer dan een uur. Op de A2 Dortmund – Braunschweig is het wegens wegenwerken ruim een uur aanschuiven. Op de A3 Frankfurt-Keulen staat er 22 kilometer file en het tijdverlies bedraagt meer dan 2 uur. Op de A3 Frankfurt–Würzburg staat er 10 kilometer file bij Würzburg na een ongeval, het tijdverlies bedraagt meer dan een uur. Op de A5 Frankfurt-Karlsruhe is het verkeer voor Karlsruhe over 8 kilometer vertraagd, automobilisten verliezen 20 minuten. Op de A5 Karlsruhe–Basel is de linkerrijstrook versperd wegens wegenwerken en staat er een defect voertuig, er is vertraagd verkeer over 19 kilometer en het tijdverlies bedraagt meer dan 1 uur. Op de A6 Heilbronn–Nürnberg staat er 6 kilometer file na een ongeval bij Lichtenau, het tijdverlies bedraagt 30 minuten. Op de A6 Nürnberg–Mannheim staat er 10 kilometer file bij Heilbronn, het tijdverlies bedraagt 1 uur. Op de A7 Hamburg–Hannover staat er 9 kilometer file, het tijdverlies bedraagt 1 uur. Op de A7 Hannover–Hamburg is door een ongeval bij Schwarmstedt de linkerrijstrook versperd, er staat 6 kilometer file met een tijdverlies van 1 uur. Op de A8 Karlsruhe–Stuttgart staat er 10 kilometer file bij Pforzheim en moeten automobilisten anderhalf uur aanschuiven. Op de A8 München–Karlsruhe staat er vertraagd verkeer over 8 kilometer en bedraagt het tijdverlies een half uur. Op de A8 Stuttgart–Karlsruhe staat er 12 kilometer file bij Karlsbad en verliezen automobilisten 1 uur en 30 minuten. Op de A8 Salzburg–München staat er 8 kilometer file wegens wegenwerken bij de grensovergang, het tijdverlies bedraagt 1 uur en deze file zet zich door op de A1 in Oostenrijk richting Duitsland. Op de A9 München–Nürnberg staat er 14 kilometer file en is het anderhalf uur aanschuiven. Op de A9 Nürnberg–Halle/Leipzig staat er 6 kilometer file door een ongeval met meerdere voertuigen, het tijdverlies bedraagt 1 uur.

In Zwitserland staat er op de A2 in Luzern 3 kilometer file richting Gotthardtunnel, met een verliestijd van 30 minuten. In de andere richting staat er op de A2 in Chiasso 6 kilometer file richting Gotthardtunnel, automobilisten moeten 1 uur en 10 minuten aanschuiven.