© Joris Herregods

Molenveld steunt massaal zwaluwen

De gemeente Edegem maakte bekend dat ze voor de eerste keer een premie heeft uitgereikt voor zwaluwnesten. In Rumst resideert al jaren een gesubsidieerde kolonie zwaluwen in prefabnesten. Alleen al in de straat Molenveld hangen 41 bezette nesten.

KRISTIN MATTHYSSEN

“Voor dit jaar moet hij de aanvragen nog afwerken, maar vorig jaar keerde de gemeente Rumst 650 euro uit voor de instandhouding van zwaluwnesten,” vertelt Fried Happaerts van de gemeentelijke milieudienst.

“In totaal ging het om 19 adressen, waar vaak meerdere nesten hangen. Soms eigen makelij van de vogels, maar steeds vaker kunstnesten. De zwaluwhouders krijgen van ons zo’n steuntje in de rug, omdat ze soms wat last hebben van de vogelpoep. Daarom subsidiëren we ook de poepplankjes om onder het nest te hangen.”

Het Molenveld in Rumst spant de kroon. Daar hangen over een afstand van vierhonderd meter maar liefst 41 nesten voor huiszwaluwen. John Laureysens alleen al heeft er al tien hangen aan zijn rijwoning. “En die waren datzelfde jaar allemaal al bezet”, vertelt hij. De zwaluwenkoorts in het Molenveld begon drie jaar geleden en dijt nu ook uit naar de omliggende straten.

Lees meer in uw krant

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio