© WF

“Ik zou graag in 22 uur over de meet rollen”

Ze zal geen blaren op haar voeten hebben, maar wel op haar vingers. Joyce Lefèvre (26) uit Schoten rolt op 8 augustus de Dodentocht in Bornem in haar rolstoel ten voordele van de vzw Tumbador, die kinesisten opleidt in Peru en Guatemala voor gehandicapte kinderen.

KRISTIN MATTHYSSEN

Dat Joyce die honderd kilometer gaat proberen tot een goed einde te brengen, komt vooral omdat ze via haar kinesiste Ellen Van Hoeydonck uit Ekeren de vzw Tumbador leerde kennen. Vorig jaar in september vertrok Ellen voor een jaar naar een project van deze vzw in Peru om ter plaatse kinesisten op te leiden. Veel kinderen zijn er aan hun bed gekluisterd of liggen gewoon op de grond, terwijl ze mits de juiste kine wel nog - zoals Joyce - in een rolstoel zouden kunnen rondrijden.

“Ik ben het enige meisje van een drieling. Mijn broers zijn gezond, maar zelf werd ik geboren met spastische diplegie”, vertelt ze. “Ik kan wel heel kleine afstandjes stappen, zoals thuis. Maar als ik me moet verplaatsen, ben ik aangewezen op een rolstoel, anders word ik meteen moe. Ik heb heel veel spanningen in mijn benen.

Joyce mikt voor de honderd kilometer op een tijd van 22 uur, “al zal ik al heel blij zijn als ik de Dodentocht uit zal rijden en binnen de tijd van 24 uren binnen kom. Ik heb gemerkt dat ik gauw blaren krijg op mijn vingertoppen. Daarom draag ik handschoenen en ga ik mijn vingers intapen.”

Lees meer in uw krant

MEER OVER Dodentocht