© Associated Press / Reporters

Hiddink voorgesteld bij Oranje: ‘Topcoach van eigen bodem’

Guus Hiddink is vrijdag in Zeist officieel voorgesteld als nieuwe bondscoach van Oranje. Hij volgt bij het nummer drie van het voorbije WK Louis van Gaal op, die naar Manchester United verhuisde.

‘Met Hiddink haalt Nederland opnieuw een topcoach van eigen bodem met een schat aan internationale ervaring in huis’, zei KNVB-directeur Bert van Oostveen.

Tegelijk werden Danny Blind, opvolger van Hiddink na het EK 2016, en Ruud van Nistelrooij als assistenten voorgesteld.

‘Met Blind hebben we een zeer bekwame trainer in huis gehouden. De komende twee jaar kan hij met een toptrainer als Hiddink werken en daarna zelf als hoofdtrainer aan de slag gaan. Met Van Nistelrooij komt na Patrick Kluivert wederom een voormalig internationaal topvoetballer in de staf’, aldus Van Oostveen.

Hiddink zei bij zijn presentatie trots te zijn om voor de tweede keer trainer van Oranje te worden. Eerder trainde Hiddink de ploeg van 1995 tot 1998. ‘Ik zeg het niet vaak, maar het is eervol hier te zitten.’

Hiddink, afgelopen seizoen adviseur bij PSV, liet ook zijn licht schijnen over het begrip Hollandse school. ‘De Hollandse school is een omvangrijk begrip. Attractief, initiatiefrijk spel is niet genoeg. De wil om te overleven is ook nodig. Die combinatie was goed te zien op het afgelopen WK. Die resultaten hebben het Nederlandse voetbal een boost gegeven.’

Meer sportnieuws