© BELGA

Dikke student haalt slechtere punten

Dikke studenten, zeker als ze ook nog eens man zijn, halen lagere examenresultaten dan jaargenoten met een gezonde levensstijl. Een doctoraatsstudent aan de Vrije Universiteit Brussel bestudeerde het verband tussen een (on)gezonde levensstijl en rapportcijfers. “Wie veel friet eet en alcohol drinkt, mist vaak ook de zelfdiscipline om te studeren.”

WIM DEHANDSCHUTTER

Gezond leven en goed studeren gaan hand in hand. Dat stelt doctoraatsstudent Tom Deliens (VUB) na een onderzoek bij honderd eerstejaars aan de unief. Hij zette ze op de weegschaal, bestudeerde hun levensstijl en controleerde hun examenresultaten. Zijn conclusie: vooral jongens en studenten met een ongezondere levensstijl presteren minder goed.

De studie naar de relatie tussen gezondheid en studeren is de eerste in haar soort in Europa, aldus de VUB. “Wie veel friet eet en daarnaast veel frisdrank en alcohol consumeert, let niet zo goed op zijn conditie. En dat is door te trekken naar zijn studieresultaten. Hij mist vaak ook de zelfdiscipline om te studeren”, zegt Deliens.

Zelfs wie een dieet volgt, haalt mindere resultaten. Op zich klinkt dat tegenstrijdig, omdat die groep juist kilo’s wil verliezen en een gezonde levensstijl nastreeft. Maar de onderzoeker heeft er een uitleg voor: het jojo-effect. “Wie op dieet staat, is een tijdlang gedisciplineerd. Tot zolang hij het regime volhoudt. Want de kans is groot dat hij hervalt.”

Lees meer in uw krant

MEER OVER wetenschap