© Wim Hendrix

Plassen kan niet langer gratis

Wie de openbare toiletten op het Koningin Astridplein, Park Spoor Noord of de Franklin Rooseveltplaats wil gebruiken, moet daar nu 50 cent voor betalen. Voordien waren ze gratis. De kosten door vandalisme werden het stadsbestuur te veel.

Dennis Van Damme

De openbare toiletten waren al langer een geliefkoosde plek voor drugsgebruikers ongestoord een spuit te zetten. Schoonmaakdiensten vonden er dagelijks drugsspuiten.

In 2013 werd het al duidelijk dat die problemen alleen aangepakt konden worden door bijkomende maatregelen. “Een gratis toilet waarvan de deur op slot kan in het midden van de stad. Dat is de kat bij de melk zetten”, zei een drugsgebruiker toen tegen uw krant.

Het stadsbestuur maakt nu korte metten met het probleem. “De drugsspuiten zijn een gevaar voor zowel de gebruikers als de mensen die de toiletten moeten reinigen”, zegt een kabinetsmedewerker van schepen Ludo Van Campenhout (N-VA), bevoegd voor de openbare toiletten.

“Er werden al drugscontainers geplaatst en de spuitenpatrouille komt dagelijks langs om spuiten te verwijderen. Maar dat volstaat allemaal niet. De herstellingen ten gevolge van vandalisme kostten de stad afgelopen jaar 97.805 euro.” De stad start nu met een proefproject om de toiletten betalend te maken. Wie ze wil gebruiken, moet er 50 cent voor over hebben. Betalen kan met kleingeld of per sms.

Lees meer in uw krant

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio