© AFP

Colruyt verkoopt geen voedsel uit bezette gebieden

Supermarktketen Colruyt verkoopt in zijn winkels geen voedsel uit de door Israël bezette gebieden. Dat raakt bekend nu er sprake is van een speciaal label voor voedingswaren - vooral fruit, groenten en kruiden - uit Palestina, de bezette gebieden en Israël.

SyMa

Maar Colruyt hanteert het beleid al een goed jaar, zegt woordvoerder Jan Derom. “Aanleiding waren de slechte werkomstandigheden van Palestijnse arbeiders in de bezette gebieden. Daarnaast baseren we ons op de door de VN vastgelegde grenzen, en bepaalde gebieden zijn nu eenmaal betwist. We willen geen politiek statement maken, we kiezen geen kant. Evengoed verkopen we producten uit Palestina als uit Israël, al liggen die nu niet in de rekken. Dat wisselt met de seizoenen.”

Labels

Of Colruyt de labels zal gebruiken die minister van Economie en Consumentenzaken Johan Vande Lanotte graag op verpakkingen ziet, is nog niet zeker. “We wachten de rondzendbrief af. Het zal afhangen van hoe de labeling precies moet gebeuren. Wij vinden de werkomstandigheden bij onze leveranciers heel belangrijk, we laten daarvoor audits uitvoeren”, zegt Derom. “Zo hebben we de samenwerking met verscheidene leveranciers uit India en vooral uit China al stopgezet.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio