Konijnenasiel fuseert met hamsteropvang tot vzw De Knabbelaar

Konijnenopvang Den Bronckaert uit Massenhoven, hamsteropvang Mojito uit Brecht, hamsteropvang Home uit Antwerpen en een cavia-asiel uit Gent zijn gefuseerd tot één grote knaagdierenopvang: vzw De Knabbelaar.

Kristin Matthyssen

Iedereen heeft het over de volle hondenasielen in de vakantieperiode, maar ook konijnen en hamsters worden gedumpt. Niet alleen nu, maar het hele jaar door. Voor die gedumpte dieren wil vzw De Knabbelaar een nieuwe thuis te vinden.

”Alleen ratten vangen we niet op, die gaan naar een gespecialiseerde rattenopvang”, vertelt Viv Wauters (22) uit Massenhoven, die twee jaar geleden konijnenasiel Den Bronckaert oprichtte. “Dankzij die vzwstructuur kunnen we met De Knabbelaar nu beter naar buiten treden op beurzen. Ook degoes (Chileens knaagdier, red.) en gerbils (soort woestijnratje, red.) vangen we op.” Viv houdt haar exacte adres bewust geheim. “Het heeft eens een dag op de website gestaan en er waren direct zeven konijnen over het muurtje gegooid. Bij de hamsteropvang in Brecht was zelfs een vuilniszak met hamsters voor de deur gezet. Veel van de dieren die wij binnenkrijgen, komen uit inbeslagnames. Het is schrijnend hoe sommige konijnen worden gehuisvest, zelfs opeengestapeld in piepkleine hamsterkooien, met dertig op een appartement.” ”Veel konijnen worden ‘gevonden’, ofwel gaat het om ‘oeps-nestjes’ zoals wij het noemen. Mensen kopen twee vrouwtjes in de dierenwinkel, maar bij nader inzien blijken het een mannetje en een vrouwtje te zijn. Wij herplaatsen de konijnen liefst per twee, bij voorkeur een vrouwtje met een gecastreerd mannetje. Konijnen zijn sociale dieren. Hamsters daarentegen kan je best alleen houden, anders vreten ze elkaar op de duur op.” ”Mensen zijn heel kritisch. Een zwart, wit of wildkleurig konijn willen ze niet. Het mag ook niet te groot zijn. Terwijl grotere konijnen rustiger en minder bijterig zijn. Iedereen wil precies een dwerghangoor met vlekken.”

Bij Viv krijgt elk konijn nog een kans. Momenteel heeft ze er twee zitten met zware tandproblemen. Hun snijtanden moeten onder verdoving getrokken worden, een operatie die vrij prijzig is. Giften, maar ook steun in natura met bijvoorbeeld groenten of een zak konijnenvoer, zijn altijd welkom.

www.deknabbelaar.jimdo.com

deknabbelaar@gmail.com Kristin matthyssenMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio