© EdA

Absurd: club wil niet promoveren, maar moét van KBVB

De Naamse eersteprovincialer RUS Assesse is donderdag voor het Uitvoerend Comité van de Koninklijke Belgische Voetbalbond verschenen in een opmerkelijke zaak: de club wil namelijk niét promoveren naar vierde klasse. Het Uitvoerend Comité behandelde de zaak in beroep, nadat het Sportcomité de club ook al ongelijk had gegeven.

RUS Assesse eindigde vorig seizoen als derde in zijn reeks in eerste provinciale, en mocht daardoor de eindronde voor promotie naar vierde klasse spelen. De club ging daarin al snel onderuit, maar de voorbije maand kreeg Assesse van de voetbalbond de melding dat het door het failliet van RWDM Brussels (3e klasse) alsnog naar vierde klasse moet. Een probleem echter: de club wil dat niet.

‘In bevordering moeten spelen vereist een groter budget, en dat is een groot probleem voor onze club’, klinkt het bij Assesse. ‘Bovendien zouden we in vierde klasse B terechtkomen, een reeks waar nauwelijks clubs uit onze regio in spelen.’

Eerder deze maand eiste Assesse dan voor het Sportcomité om niet te moeten promoveren, maar ving daar bot. Ook in beroep bij het Uitvoerend Comité kreeg het gisteren ongelijk. ‘Al vroeg de club nu wel enkel om in de D-reeks te mogen uitkomen. Toch zijn we op die eis niet ingegaan. We houden ons in deze zaak gewoon aan het bondsreglement’, zegt Thibault De Gendt, Competitions Manager van de KBVB. ‘Binnen de KBVB zijn de procedures waarvan Assesse gebruik kon maken nu uitgeput.’Beroepscomité Tweede Kamer stuurt Genly-Quevy naar eerste provinciale

Het Beroepscomité Tweede Kamer van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft vrijdag beslist om vierdeklasser RUS Genly-Quevy te laten degraderen naar eerste provinciale. De club had daartegen beroep aangetekend.

In vierde klasse A stond Genly-Quevy aan het einde van de reguliere competitie op een veertiende plaats, ofwel een rechtstreekse degradatiestek. Op 30 juni echter werd Olympic Charleroi, dat de competitie als zesde eindigde, teruggestuurd naar de laatste plaats in het klassement, wegens schending van de patrimoniumoverdracht, na procedures voor het Beroepscomité (21 maart), de Evocatiecommissie (24 maart) en het Belgisch Arbitragehof voor de

(3 juni).

De club Genly-Quevy was daarom van mening dat het een plaats naar boven moest opschuiven in het klassement, en dat het op die manier de rechtstreekse degradatie ontweek en een eindronde mocht spelen om het behoud. "De KBVB heeft veel te lang gewacht om de zaak van Charleroi te beoordelen, en daar zijn wij het slachtoffer van", verdedigde de club zich vrijdag voor het Beroepscomité Tweede Kamer.

Maar het mocht niet baten, want de beslissing van het Sportcomité, dat zich eerder al in het nadeel van Genly-Quevy had uitgesproken in de zaak, werd in beroep bevestigd. De club degradeert dus alsnog naar eerste provinciale. Ook worden alle gerechtskosten op de club verhaald. .

Meer sportnieuws