Gaza is anders dan de Holocaust

Hebt u de tranen gezien van de VN-woordvoerder die tekst en uitleg moest geven over de aanval van Israëlische tanks op het schooltje in Gaza, waar zich drieduizend Palestijnse vluchtelingen bevonden? Van een woordvoerder verwacht je zulke emoties niet, maar geeft hij geen uiting aan wat wij allemaal voelen? Is het niet surrealistisch dat kinderen worden gedood in een strijd om de macht over een gebied?

Ieder weldenkend mens is het eens met de stelling dat we het conflict in het Midden-Oosten niet mogen importeren naar onze gewesten, waar de verschillende strijdende partijen zo ruim vertegenwoordigd zijn. Maar dat is een ijdele hoop, want de commentaren worden met de dag scherper. Viroloog Marc Van Ranst lanceerde namens een aantal artsen de term Gazacaust. Daarop beschuldigde André Gantman, fractieleider van de N-VA in de Antwerpse gemeenteraad, hem van revisionisme. Gantman vraagt zich af waarom de artsen zwijgen over de doden in andere conflicten zoals die in Darfoer, Syrië en Oost-Congo. Omdat er geen Joden bij betrokken zijn?

Ik ben verbijsterd. Is dát de discussie die nu moet worden gevoerd? Moeten we ons niet hoogdringend buigen over de vraag hoe we een einde kunnen maken aan de humanitaire ramp in Gaza? De vraag naar de verantwoordelijkheden moet later maar worden gesteld. Dan zal blijken dat zowel Israël als Hamas boter op hun hoofd hebben.

Dat laatste beseffen ook sommige Antwerpse vertegenwoordigers van de strijdende partijen zeer goed. Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel en een prominente woordvoerder van de Joodse gemeenschap in Antwerpen, argumenteert op zijn website dat de Israëlische regering beter precisiebombardementen dan tankaanvallen kan uitvoeren, en dat ze zich anders beter terugtrekt uit het geteisterde gebied. Los van dit verdoken pleidooi voor geweld, heeft Freilich de essentie begrepen: je gooit geen bommen op kinderen, ook niet als je vindt dat je in het conflict het gelijk aan jouw kant hebt.

Ik wil in de berichtgeving over het Gaza-conflict niks meer lezen over de Holocaust. De aanvallen op onschuldige burgers moeten stoppen, ongeacht wat er in het verleden is gebeurd. De VS zeggen dat ze dat ook vinden, maar ze blijven wel wapens leveren aan Israël. Wanneer neemt Europa een duidelijk standpunt in?

Nu in het nieuws