© HO

Mama zou pasgeboren baby in toilet verdronken hebben

Sofie H. (23) uit Oosterwijk, die verdacht wordt van babymoord, stuurde vlak voor de geboorte de ene sms na de andere naar haar vriend. Daarna bleef het anderhalf uur stil. In een ultiem bericht meldde ze dat het meisje doodgeboren was. De speurders menen dat ze in die periode het kind heeft verdronken.

ima, hhm

De jonge moeder zit sinds 13 juli in de gevangenis en schreeuwt haar onschuld uit. De Kamer van Inbeschuldigingstelling bij het Antwerpse hof van beroep oordeelde donderdag dat er voldoende aanwijzingen van schuld zijn om haar nog langer in voorarrest te houden.

Sofie H. was negen maanden zwanger van haar tweede kind dat ze met haar partner Bjorn D.W. zou krijgen. Op zondag 13 juli kreeg ze naar eigen zeggen op het toilet plots krampen. Haar vriend was op dat moment afwezig. Volgens de moeder kwam het kind levenloos ter wereld. Ze verwittigde zelf de hulpdiensten en werd met de MUG naar het ziekenhuis van Herentals gevoerd.

De gynaecologe vond dat er iets niet klopte aan het verhaal. Volgens haar moest het kind nog geleefd hebben en ze verwittigde de politie. De speurders trokken nog meer aan de alarmbel toen ze in het huis aan Oosterwijk de vaststellingen deden en haar gsm uitlazen.

Daarin stonden een reeks sms-berichten aan haar partner, die nog maar enkele weken wist dat ze zwanger was. De berichten gingen over het verloop van de periode voor haar eenzame bevalling. Maar tussen het voorlaatste sms’je en het bericht dat het kind doodgeboren was, noteerde het gerecht anderhalf uur stilte.

Voorbedachten rade

De speurders gaan ervan uit dat de vrouw in die periode het meisje heeft gedood door haar hoofdje in de toiletpot te houden. Het gerecht meent dat de sms’jes op voorbedachtheid wijzen. Bovendien zijn er nog hiaten in haar verhaal en postte ze op de sociale netwerksite Facebook enkele dagen voor de geboorte een vreemde boodschap.

De vrouw ontkent alles. ”Mijn cliënt had geen enkel plan om haar baby te doden. Ze ontkent formeel de betichting”, zegt meester Bart Vanmarcke. “Of het kind gewenst was? Daarover doe ik geen uitspraken.”

Lees vrijdag het volledige verhaal in Gazet van Antwerpen - Editie Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio