Nederlandse experts vertrokken naar rampplek MH17

Foto: REUTERS

Nederlandse experts vertrokken naar rampplek MH17

Print

Nederlandse en Australische experts van het repatriëringsteam zijn op weg naar de plek waar

vlucht MH17 in Oekraïne is neergestort. Dat heeft een woordvoerster van het hoofd van het team vrijdagochtend bekendgemaakt.

Donderdag lukte het een verkenningsteam voor het eerst om de rampplek te bekijken. Daarbij waren al twee Nederlandse en twee Australische experts aanwezig. Zij maakten deel uit van een verkenningsmissie van de OVSE en wisten het gebied zonder incidenten te bereiken.

Het repatriëringsteam probeert de komende dagen steeds naar de rampplek te gaan om naar stoffelijke resten en bezittingen te zoeken. ‘Dit zal de eerste dagen nog in beperkte mate zijn’, zei missiehoofd Pieter-Jaap Aalbersberg donderdagavond. ‘Enerzijds omdat we slechts toestemming hebben voor tussen de 40 en 50 experts op het terrein, anderzijds omdat de logistiek nu pas kan worden ingericht op de huidige toegangslocatie van het terrein.’

Als alles goed gaat, moet de volledige operatie tegen het einde van het weekend zijn ingericht. Zo’n vijf zoekteams zullen dan waarschijnlijk enkele weken bezig zijn.

Ondanks de geslaagde verkenning blijft het gissen hoe veilig de situatie de komende dagen is. Aalbersberg is in elk geval hoopvoller gestemd dan woensdag, toen de OVSE door gevechten niet bij de rampplek kon komen.

Als het repatriëringsteam er vrijdag in slaagt om de rampplek te bereiken, zullen de experts op enkele plekken in het rampgebied kleine zoektochten uitvoeren.

.

Nu in het nieuws