© Sophie Pycke

Freddy Willockx stuurt gratis treinabonnement terug

Minister van Staat Freddy Willockx noemt de afschaffing van gratis openbaar vervoer voor senioren een bijzonder asociale en hypocriete besparingsmaatregel. Te meer omdat (oud-) parlementsleden wél nog altijd kunnen rekenen op een gratis treinabonnement.

SOPY

De plannen van de Vlaamse regering om het gratis openbaar vervoer voor senioren en gratis basisvoorzieningen voor energie en water af te schaffen, schieten bij Freddy Willockx in het verkeerde keelgat. “Ik zou nog enigszins kunnen begrijpen dat er een selectie wordt gemaakt op basis van inkomen of pensioen, maar nu worden mensen met lage inkomens rechtstreeks getroffen”, stelt Willockx, minister van Staat en voormalig sp.a-burgemeester van Sint-Niklaas.

‘Hypocrisie ten top’

“En wat al helemaal hemeltergend is, is de manier waarop de afschaffing van het gratis beleid wordt verdedigd door een aantal parlementsleden. Hypocrisie ten top. (Oud-) parlementsleden kunnen namelijk genieten van een gratis treinabonnement op koste van de belastingbetaler.”

Ook Willockx heeft als oud-parlementslid zo’n gratis treinabonnement. Uit protest en solidariteit met de senioren stak hij zijn abonnement donderdag op de post, en stuurde hij het terug naar de Kamer.

“Ik wil hier geen heroïsche daad van maken, want ik gebruik dat abonnement maar een drietal keren in de maand, maar ik wil er wel een duidelijk signaal mee geven.”

Oproep

Willockx richt zich ook tot Patrick Dewael (Open Vld), voorzitter van de Kamer en Jan Peumans (N-VA), voorzitter van het Vlaamse parlement. “Met de vraag de afschaffing van het gratis treinabonnement voor gepensioneerde en nog actieve parlementsleden op de volgende zitting te agenderen.”