Zorgen over toename kindermishandeling

Themabeeld Foto: Photo News

Zorgen over toename kindermishandeling

Print

De vertrouwenscentra Kindermishandeling in Vlaanderen en Brussel maken zich zorgen over een stijging van het aantal meldingen over mishandelde of misbruikte kinderen. Het aantal ging vorig jaar in Vlaanderen met bijna 5 procent omhoog, in Brussel zelfs met 30 procent in vergelijking met 2012.

In totaal kregen de vertrouwenscentra vorig jaar 7829 meldingen binnen van kindermishandeling en -misbruik. Dat is het op één na hoogste aantal van de afgelopen vijftien jaar. Het gaat om iets meer dan 10.000 kinderen, sommige meldingen gaan namelijk over meer dan één kind. “Er zitten zware gevallen van misbruik en mishandeling bij. Het zijn stuk voor stuk persoonlijke drama’s”, zegt Erik Van Dooren, voorzitter van de zes vertrouwenscentra.

Blauwe plekken, schrammen, of een dik oog zijn de meest voorkomende vormen van mishandeling.

Er zijn ook veel oproepen over emotionele verwaarlozing, een tekort aan liefde en affectie, en over verbale vernederingen.

Topje van de ijsberg

In Vlaanderen steeg het aantal meldingen vorig jaar met bijna 5 procent, in Brussel zijn er zelfs 30 procent meer meldingen dan in 2012. “Dit is het topje van de ijsberg. Wij hebben enkel zicht op officiële meldingen”, zegt Van Dooren. “De drempel blijft jammer genoeg heel hoog.”

Kind en Gezin verklaart de stijging door de oprichting van het meldpunt 1712. “Dat heeft het probleem opnieuw onder de aandacht gebracht”, zegt woordvoerster Leen Du Bois.

Info: Misbruik melden kan via 1712 of via www.kindermishandeling.be

.

Nu in het nieuws