© SVde

© SVdE

© SVdE

© SVdE

1 / 4

Zigeuners moeten weg uit kamp

Na de Limburgse gemeente Landen, heeft nu ook de stad Mortsel haar eigen zigeunercrisis. Een achttal woonwagenfamilies moet het woonwagenkamp aan De Gasthuishoeven tegen 11 augustus verlaten, omdat ze werden betrapt op elektriciteitsfraude. De families reageren heftig op de geplande uitdrijving en kondigen acties aan.

Joris van der aa

Mortsel beschikt al veertig jaar over een woonwagenterrein voor zigeunerfamilies. Het terrein, dat gelegen is aan de Gasthuishoeven, telt 26 standplaatsen en biedt huisvesting aan ruim 110 inwoners. Het gaat om Manusjen (Gitanes), Travellers en Rom-zigeuners. Een achttal families moet het terrein binnenkort gedwongen verlaten, omdat ze gesjoemeld zouden hebben met de elektriciteitsmeters.

“Er is inderdaad fraude gepleegd door een aantal mensen”, geven Henri Modest en Otto Johannes, leden van de betrokken clans toe. “De families zijn evenwel bereid om de kosten volledig te betalen. Maar de burgemeester wil gewoon niet met ons praten of luisteren. Gezinnen met kinderen, die hier ingeschreven zijn en hier werken of naar school gaan, worden gewoon op straat gezet. Wij wonen in kleine caravans of chalets. Wij kunnen nergens anders naartoe.”

Oplossing

Bij de stad Mortsel ontkent men dat de stad elk overleg weigert, zoals de familie Modest beweert. “We trachten voor elk van deze gezinnen, in samenspraak met het OCMW, een woonoplossing te zoeken.”

Lees meer in de vrijdagkrant van Gazet van Antwerpen