Ontvoerde Israëlische soldaat (23) wakkert strijd weer aan

Print

Vuur en rookpluimen boven Rafah in Gaza op 1 augustus tonen het einde van de wapenstilstand Foto: reuters

De humanitaire wapenstilstand die om 7 uur Belgische tijd begon in Gaza is volledig van de baan. Israël is weer begonnen met de militaire operatie, nadat Hamas een Israëlische soldaat zou gevangen genomen hebben. Volgens een lokaal hospitaal zijn in Gaza alweer vijftig doden gevallen.

Het hadden drie dagen van relatieve rust moeten zijn voor de Palestijnen in Gaza. Er zou tijd zijn voor verzorging, om de doden te begraven en om hulpgoederen te laten aanrukken. Maar uiteindelijk hield het staakt-het-vuren, opgezet door de VS en de VN, hoop en al een paar uur stand.

Volgens het Israëlische leger viel een groep Palestijnse militanten na negentig minuten Israëlische soldaten aan, die op zoek waren naar tunnels van Hamas. Twee soldaten zouden in daaropvolgende gevechten om het leven gekomen zijn, en één soldaat zou volgens het Israëlische leger ontvoerd zjin. Het zou gaan om de 23-jarige luitenant Hadar Goldin. 

Een hoge Hamasverantwoordelijke verklaarde aan het Turkse persagentschap Anadolu dat de militair voor aanvang van de wapenstilstand werd ontvoerd en dat Israël dus niet het recht had om het staakt-het-vuren te breken. Israël spreekt dat tegen.

Volgens Hamas was het Israël dat vrijdagochtend als eerste vier Palestijnen doodde, en wijst met de vinger naar Israël voor het mislukken van het bestand. Het aantal doden is al zeker opgelopen tot vijftig. Foto's van gewonde baby's en kinderen lopen via de persagentschappen weer binnen en tonen aan dat Israël hard reageert op de vermeende ontvoering.

Benjamin Netanyahu heeft tegenmaatregelen aangekondigd. 'Hamas en andere groeperingen moeten de gevolgen van hun daden dragen', klonk het tijdens een gesprek met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.

'Barbaars'

'Als Hamas Israël heeft aangevallen tijdens het bestand, dan is dat een barbaarse overtreding van de wapenstilstand', zei de woordvoerder van het Witte Huis Josh Earnest in een eerste reactie op CNN. Earnest roept hamas op om de gevangen soldaat weer vrij te laten. 

De vermoedelijke ontvoering brengt herinneringen naar boven aan een andere ontvoeringszaak: die van de Frans-Israëlische soldaat Gilad Shalit. Die werd in juni 2006 ontvoerd en pas in oktober 2011 weer aan Israël teruggegeven, in ruil voor de vrijlating van een duizendtal Palestijnse gevangenen. Israël beantwoordde die ontvoering toen met een vijf maanden durende operatie in de Gazastrook.

Humanitaire catastrofe

Onderhandelingen tussen Hamas en Israël vrijdag in Caïro hadden tot een lang bestand moeten leiden, maar het is niet duidelijk of die nog zullen doorgaan. Palestijnse vertenwoordigers zouden om uitstel gevraagd hebben tot zaterdag of zondag.

De VS zouden mee aan tafel zitten in Egypte, samen met Israël, de Palestijnse Autoriteiten, de VN, Egypte en andere partners uit de regio. Hamas zou niet vertegenwoordigd zijn tijdens de gesprekken. 

Zo'n 1.500 Palestijnen, vooral burgers, zijn omgekomen in het conflict. Aan Israëlische kant zijn 63 mensen, vooral soldaten, omgekomen. Voor de Gazanen dreigen de gebrekkige water- en gezondheidsvoorzieningen nóg meer doden te veroorzaken. Een humanitaire catastrofe, noemt Oxfam het. Het Rode Kruis waarschuwt dat de mensen in de vluchtelingenkampen van dorst en ziektes dreigen om te komen indien ingenieurs er niet snel in slagen de beschadigde watervoorzieningen te herstellen.

.

Nu in het nieuws