Zulte Waregem krijgt klop in eigen huis

Print

Isci begrijpt er niets van Foto: BELGA

Het Europese avontuur van Zulte Waregem is voorbij. Het verloor op eigen veld van Shachtor Soligorsk in de heenmatch van de derde kwalificatieronde van de Europa League: 2-5. Spits Glynor Plet kreeg nog rood na een hoge trap aan een tegenstander. De terugmatch is nog slechts een formaliteit.

Zulte Waregem was gestart met Plet in de spits en Sylla op de bank. Een ongelukkige keuze, zo bleek. De Nederlander scoorde wel, maar mocht vlak voor rust al gaan douchen na een hoge trap tegen een tegenstander.

Zulte Waregem had heel de wedstrijd lang weinig in te brengen tegen de Wit-Russen. Al na twaalf minuten stond het 0-2. Eerst scoorde Galyuza van ver, dan was het aan Matveychik om een mooie combinatie netjes af te werken. In de 39ste minuut scoorde Plet tegen, maar vlak na diens rode kaart stond het 1-3. Stargorodsky was de auteur van het doelpunt. Het overwicht van de bezoekers had Dury na 24 minuten zelfs al tot een dubbele wissel genoopt: Isci kwam N’Diaye vervangen, Bongona mocht Mendy verlossen.

De tweede helft bracht een heel klein beetje beterschap voor Zulte Waregem en heel even leek een stunt er zelfs in te zitten. Conte haalde in minuut 75 van de rand van de backlijn uit en knalde staalhard in doel: 2-3. Maar lang duurde de lokale hoop niet, want vier minuten later zette Yanush de 2-4 op het bord.

En het werd nog erger voor coach Francky Dury: in de slotfase blesseerde Steve Colpaert zich en moest van het veld. Omdat de drie wissels al waren opgebruikt, moest Zulte Waregem de resterende zes minuten nog met negen afmaken.

De Wit-Russen maakten optimaal gebruik van hun overtal en scoorden nog een vijfde keer via Guruli. De terugmatch in Borisov - Soligorsk mag niet in eigen stadion Europees spelen - wordt daardoor zo goed als overbodig.

Hoogtepunten

4’ - Zulte kan na enkele minuten achtervolgen. Een afstandsschot van Galyuza verschalkt Bossut. Veel kan Zulte er momenteel niet tegenover stellen.

12’ - Sergey Matveychik scoort voor Shachtor Soligorsk. Soligorsk combineert vlot van links naar rechts. Het schot van Matveychik vindt de verste hoek. Zulte Waregem zit in de problemen.

32’ - Bijna staat Zulte Waregem 0-3 achter. Na een slechte vrije trap komt de bal toch nog goed voor een Wit-Russische voet. Het schot treft de paal.

35’ - Daar zijn de Wit-Russen weer. Na balverlies bij Zulte Waregem counteren ze snel. Bossut kan Osipenko van een doelpunt houden.

39’ - Glynor Plet scoort voor Zulte Waregem. Daar is Zulte Waregem ineens. Eindelijk is daar een beetje ruimte en Plet wordt door de verdediging geloodst. Hij maakte het met een subliem tikje af.

43’ - Glynor Plet krijgt een directe rode kaart. Zulte Waregem moet met een man minder verder. Plet krijgt rood wegens gevaarlijk spel. Hij gaat te hoog met zijn voet en raakt zijn tegenstander vol.

45+2’ - In de slotfase van de eerste helft haalt Bongonda uit na een afgeslagen hoekschop. Zijn schot spat uiteen op de lat.

45+4’ - Artem Stargorodsky scoort voor Shachtor Soligorsk. Boeken toe voor Zulte Waregem zo lijkt het. Weer countert Soligorsk dodelijk, Stargorodsky blijft kalm voor Bossut en schuift binnen

61’ - Zulte Waregem komt nu toch goed opzetten. Conté bedient Sylla die de bal net naast kopt. Zulte Waregem geeft zich niet zonder slag of stoot gewonnen.

75’ - Ibrahima Conte scoort voor Zulte Waregem. Fantastisch afstandsschot van Conté. Hij haalt uit vanaf de rand van de backlijn. Zijn krul brengt Zulte Waregem op 2-3.

79’ - Nikolay Yanush scoort voor Shachtor Soligorsk. De reactie van Soligorsk is er meteen. Invaller Yanush krijgt te veel ruimte en brengt de bezoekers op 2-4. Koude douche voor Essevee.

88’ - Alexander Guruli scoort voor Shachtor Soligorsk. Zulte Waregem moet de kelk tot de bodem ledigen. Guruli maakt er 2-5 van.

Bekijk hier de opstellingen

Meer sportnieuws