© AP

© AP

© AP

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Israël: ‘Zullen ons verontschuldigen als we verantwoordelijk zijn’

Israël zegt dat het een onderzoek gaat voeren naar de aanval op een school van de Verenigde Naties (VN) in het vluchtelingenkamp Jabaliya, waarbij woensdagmorgen zestien Palestijnse vluchtelingen om het leven kwamen. Israël is ook bereid zich te verontschuldigen ‘als het verantwoordelijk blijkt’.

rdc

‘Het is niet duidelijk voor ons of het onze schoten waren. Maar we weten wel zeker dat er vijandige schoten op onze mensen werden afgevuurd vanuit de omgeving van de school’, zo zei de Israëlische regeringswoordvoerder Mark Regev tijdens het actualiteitenprogramma Newsnight op de Britse zender BBC. ‘We zullen dat onderzoeken. En als blijkt dat het om dolende schoten van Israël ging, dan weet ik zeker dat we ons zullen verontschuldigen.’

De woordvoerder benadrukte dat het Israëlische beleid inhoudt dat er niet op burgers wordt geschoten. ‘We willen de onschuldige Gaza-burgers niet treffen. Dat is niet onze wens.’ Niettemin zijn de meeste van de Palestijnse slachtoffers in de Gazastrook burgers.

De aanval op de VN-school werd woensdag al streng veroordeeld door onder meer de secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties. Ook de VS, traditioneel een bondgenoot van Israël, veroordeelden de aanval op ‘onschuldige Palestijnen’, al werd Israël niet expliciet met de vinger gewezen door de Amerikaanse regeringswoordvoerder.

86.000 soldaten

Intussen heeft Israël nog eens 16.000 extra militairen opgeroepen om mee te vechten in het offensief in de Gazastrook. Daarmee is de troepenmacht intussen 86.000 strijdkrachten groot. De VS bevestigden intussen ook nieuwe munitie aan Israël te hebben geleverd, slechts enkele uren na de forse veroordeling door Washington van de aanval op een VN-school in de Gazastrook.

Intussen zouden aan Palestijnse kant al meer dan 1.000 doden en meer dan 7.000 gewonden gevallen zijn, voornamelijk burgerslachtoffers. Aan Israëlische kant sneuvelden 59 levens. De recentste poging tot een tijdelijk staakt-het-vuren, woensdag tussen 14 uur en 18 uur, was weinig succesvol.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER