Twee titels voor Belgische aflossingsploegen

Print

Twee aflossingsploegen hebben de Belgische medaille-oogst op de Europese skeelerkampioenschappen in het Duitse Geisingen woensdagavond opgevoerd tot tien. De mannenploeg veroverde onder leiding van Bart Swings de titel op de 3.000 meter. Sandrine Tas dirigeerde het juniorenteam naar een triomf.

De dubbelklapper volgde enige uren nadat Swings en Tas op de 1.000 meter goud hadden geïncasseerd. Swings werd bij zijn revanche voor twee tegenvallende koersen gesteund door Tim Sibiet en Niels Provoost. De race was tot de laatste ronde spannend. Provoost tikte Swings hoog in de bocht aan, zodat deze maximale snelheid kon ontwikkelen. De Duitse en Nederlandse finishers werden met ogenschijnlijk gemak geklopt.

Volgens trainingspartner Ferre Spruyt was Swings woensdag bijzonder getergd na de voorgaande teleurstellende races. ‘Die missers verhogen de druk, maar Bart kan daar doorgaans goed mee omgaan. Die jongen is erg slim, al is dat soms ook een nadeel.’

Swings had des te meer zijn zinnen gezet op tenminste één Europese titel omdat hij er niet bij zal zijn als in november in Argentinië de wereldkampioenschappen op het spel staan. Dan staat hij weer het ijs.

Bij de junioren kwam het Belgische trio, met Tas, Ellen van de Catsye en Stien Vanhoutte, vijf ronden voor het einde van de race over 15 ovalen op kop. Voornaamste opponenten waren Spanje en Duitsland. Een demarrage van Tas in de laatste ronde bleek de tegenstanders te machtig. ‘Heel mooi met dit team’, stelde Tas vast. ‘Ik ben blij iets terug te geven aan de teamgenoten.’

Meer sportnieuws