Argentijns bondsvoorzitter Julio Grondona overleden

Julio Grondona Foto: AFP

Argentijns bondsvoorzitter Julio Grondona overleden

Print

Julio Grondona, voorzitter van de Argentijnse voetbalbond AFA, is woensdag op 82-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartfalen in een ziekenhuis in Buenos Aires. Daar was hij enkele uren voordien opgenomen. Dat meldde de Argentijnse voetbalbond.

Grondona was sinds 1979 actief als voorzitter van de Argentijnse voetbalfederatie. Onder zijn bewind bereikte de Albicelestes de WK-finales van 1986, 1990 en 2014. Enkel in 1986 werd de wereldbeker ook effectief gewonnen.

Sinds 1988 maakte Grondona ook deel uit van het uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond FIFA. En zoals het een FIFA-bobo betaamt, hing er ook rond Grondona een zweem van corruptie. Zo zou hij onder meer in 2010 zijn stem voor de toewijzing van het WK 2022 voor grof geld hebben verkocht aan Qatar.

Ook de relatie tussen Grondona en de Argentijnse legende Diego Maradona was stevig verzuurd, zeker nadat ‘Pluisje’ zijn contract als bondscoach in 2010 niet verlengd zag. Maradona noemde de bondsvoorzitter meermaals een ‘maffioso’ en tijdens een tv-programma stak hij zijn middelvinger op naar de man.

Meer sportnieuws