Argentinië dreigt vanavond failliet te gaan

De Argentijnse minister van Economie in New York voor besprekingen om het faillissement af te wenden Foto: REUTERS

Argentinië dreigt vanavond failliet te gaan

Print

Is het vanavond om middernacht zo ver of niet? Lastminutegesprekken met twee schuldeisers moeten het bankroet van Argentinië nog afwenden.

Om klokslag 00.00 uur moet Argentinië een oplossing vinden, of het land kan de buitenlandse schulden niet meer betalen.

Het zou het tweede faillissement zijn van het land in 15 jaar.

Het grote hangijzer is een schuld van 1,3 miljard dollar, het gevolg van een vonnis van een Amerikaanse rechter die bepaalde dat Argentinië dat geld aan twee hefboomfondsen moet betalen. Die fondsen gingen bij de schuldherschikking na een vorig faillissement van het land, in 2001, niet akkoord met de toen getroffen regeling. De schuldeisers moesten 70 procent van hun schulden kwijtschelden.

De twee hefboomfondsen zijn gespecialiseerd in het opkopen van risicovolle schulden. Argentinië bestempelt hen als aasgieren. Het land wil vooral zijn andere schuldeisers -die wél akkoord gingen met de herschikking- niet voor het hoofd stoten.

Er zou volgens Argentijnse media een scenario circuleren waarbij de schuld zou worden overgenomen door Argentijnse banken. De Argentijnse banken zouden dan in alle rust met de overheid onderhandelen over de terugbetaling. Op die manier vervalt de deadline, maar het is niet uitgesloten dat de andere schuldeisers gaan morren.

.

Nu in het nieuws