Wanneer moet je je zorgen maken over darmkanker?

Foto: *

Fit & Gezond

Wanneer moet je je zorgen maken over darmkanker?

Print
Ivan De Vadder zal een tijdje niet meer op het scherm te zien zijn omdat hij een behandeling voor darmkanker moet ondergaan. 'Het positieve is dat die diagnose hier blijkbaar in een vroeg stadium werd gesteld', zegt specialist Luc Colemont woensdag in Het Nieuwsblad. 'Wordt darmkanker vastgesteld in het eerste stadium van de ziekte, dan is enkel de darmwand aangetast en ligt de genezingskans op meer dan negentig procent . Daarom is het belangrijk dat je tijdig de symptomen herkent.

In Vlaanderen is dikkedarmkanker de derde meest voorkomende kanker bij mannen, na prostaat- en longkanker, zo schrijft Zorg en Gezondheid, de gezondheidssite van de Vlaamse Overheid. Bij vrouwen is het de tweede meest voorkomende kanker, na borstkanker. Het risico stijgt snel vanaf vijftig jaar.

Wie darmkanker wil voorkomen, doet er goed aan zijn levensstijl aan te passen: roken verhoogt het risico, net als vet eten, alcohol drinken en weinig bewegen. Het is belangrijk genoeg groenten, fruit en vezels te eten en je gewicht in de gaten te houden. Als je tussen de 56 en 74 bent, word je door de Vlaamse overheid ook uitgenodigd voor een bevolkingsonderzoek. Om de twee jaar krijg je de vraag om een test van je stoelgang op te sturen, die dan in een lab onderzocht wordt op bloedsporen. Binnen de veertien dagen krijgt je huisarts dan de resultaten van het onderzoek. Meer info hierover vind je op www.bevokingsonderzoek.be.

Iedereen heeft wel eens darmklachten, maar volgens de website van de Nederlandse Maag Lever darm Stichting raadpleeg je best je huisarts bij deze symptomen:

- Wanneer het patroon, de regelmaat of de soort van je ontlasting blijvend verandert.

- Als er bloed of slijm in je ontlasting zit

- Als je plots gewicht verliest zonder duidelijke reden

- Bij aanhoudende ongemakken in de buik, zoals pijn, krampen en een opgeblazen gevoel

- Bij loze aandrang of het gevoel dat de darm niet helemaal leeg is na de stoelgang

- Bij constante vermoeidheid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook de Nederlandse Maag Lever Darm Stichting verzamelt op haar website preventietips tegen darmkanker.

NIET TE MISSEN