“Hevige onweersbuien kunnen alsmaar meer beginnen voorkomen in toekomst”

Foto: BELGA

“Hevige onweersbuien kunnen alsmaar meer beginnen voorkomen in toekomst”

Print

België kreeg dinsdag met haast apocalyptische beelden te maken. Een intense onweerszone zorgde ervoor dat grote delen van Limburg blank kwamen te staan. Al was de zwaarste dobber voor de provincie Waals-Brabant, waar in Ittre auto’s werden meegesleept door een kolkende watermassa. “We hebben dergelijke beelden ook al in de rest van de wereld gezien”, geeft VTM/KMI-weerman en UGent-professor David Dehenauw toe. “Maar het is nog onzeker of dit ook de toekomst voor Vlaanderen en België zal zijn.”

“Er wordt beweerd dat de regenintensiteit zwaarder wordt door de opwarming van de aarde. Maar het KMI heeft nog geen bewijzen dat zoiets ook geldt voor België. Het staat natuurlijk vast dat dergelijke weerssituaties enkel maar toenemen in de rest van de wereld. Ergens is dat ook logisch: de aarde warmt op, warme lucht kan meer vocht bevatten maar eenmaal we een grens overschrijden, valt het water met bakken uit de lucht. Het feit dat er geen sluitend bewijs is voor dergelijke toekomstvoorspellingen, wil echter niet zeggen dat ik het uitsluit. Dergelijke onweersbuien kunnen dus zeker meer beginnen voorkomen in de toekomst.”

“In de laatste 15 jaar heb ik wel vaker dergelijke taferelen van wateroverlast meegemaakt. Denk maar terug aan het verlengde weekend in november 2010, toen stond bijna heel België blank. Al hebben we één geluk: Vlaanderen telt relatief weinig hoogteverschillen waardoor de gevolgen van zware neerslag minder zwaar zijn in heuvelachtig gebied. Je bent nu eenmaal veel kwetsbaarder als je met veel hoogteverschillen kampt.”

Ook dit weekend zijn er weer onweersbuien voorspeld, al kan de weerman daarbij niet met zekerheid zeggen of ze van eenzelfde grootte-orde zullen zijn als degenen die gisteren ons land passeerden. “Het probleem met dergelijke onweersbuien is de onvoorspelbaarheid. Je kan onmogelijk vooraf zeggen welke plekken het zwaarst getroffen zullen worden. Bij een regenzone, die langer duurt, kan je wel zeggen welke delen van het land waarschijnlijk een pak regen te verwerken kunnen krijgen. Het enige wat ik kan doen als weerman is vooraf de mensen waarschuwen voor mogelijke zware onweders en het vanaf dan uur per uur bekijken. Twitter is daar een handige tool bij. Zo kan je de mensen snel en accuraat op de hoogte houden over de weersontwikkelingen.”

.

Nu in het nieuws