Belgische artsen zijn waakzaam voor ebola

Foto: AP

Belgische artsen zijn waakzaam voor ebola

Print
In West-Afrika maakte het ebola-virus al meer dan 670 doden. Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten bereiden zich voor op een mogelijke verspreiding van het virus via zieke passagiers op vliegtuigen. Maar welke maatregelen heeft België al genomen tegen ebola?

Bij de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid klinkt het dat bezoekers van West-Afrikaanse landen niet gecontroleerd worden in de Belgische luchthavens: ‘In de getroffen Afrikaanse landen zelf worden mensen die op vluchten stappen al streng gecontroleerd’. Wel zijn de ziekenhuizen en artsen op de hoogte gebracht over wat te doen als een verdacht geval binnenkomt. Wie het getroffen gebied bezocht heeft en symptomen van ebola vertoont, wordt doorgestuurd naar de grote universitaire ziekenhuizen, die de patiënt daar opvangen. Daarnaast brengen gezondheidsinspecteurs de FOD Volksgezondheid op de hoogte bij een verdacht geval.

Professor Emmanuel Bottieau van het Instituut voor Tropische Geneeskunde zegt dat het Instituut sinds het begin van de ebola-uitbraak in Afrika alert is voor de symptomen van ebola. Die zijn onder meer koorts, diarree en braken, maar andere tropische ziektes hebben gelijkaardige verschijnselen. ‘De eerste stap is daarom een snelle diagnose stellen’, zegt hij. ‘We werken daarvoor samen met Europese laboratoria. Als het bloed daar aankomt, duurt het enkele uren voordat we uitsluitsel hebben. Malaria kunnen we na twintig minuten al uitsluiten. In afwachting van de resultaten wordt de patiënt even in afzondering geplaatst.’ Dat is twee weken geleden gebeurd, toen een patiënt met koorts uit Afrika kwam. Het bleek echter al snel om malaria te gaan.

In ons land is men dus wel waakzaam voor het virus, maar zijn er nog geen drastische maatregelen genomen. Volgens Bottieau hoeft dat ook niet. ‘We willen geen paniek veroorzaken, zeker wanneer er hier toch nog geen gevallen van ebola zijn. Ebola is ook niet zo besmettelijk. Het virus wordt niet via de lucht verspreid, dus je moet al echt in direct contact komen met een besmet persoon.’ 

Het lijkt Bottieau daarom onwaarschijnlijk dat de ziekte hier zal leiden tot een uitbraak. ‘Het is wel mogelijk dat de ziekte naar hier komt, maar een secundaire verspreiding is hier onwaarschijnlijk. De toestand in Afrika is heel anders dan hier. Daar gaan de mensen minder snel naar het ziekenhuis, is er minder materiaal in de ziekenhuizen en zijn de artsen minder goed beschermd.’

.

Nu in het nieuws