Moordenaar Pim Fortuyn mag zonder enkelband rondlopen

Foto: AP

Voorwaarden Volkert van der G. opgeschort

Moordenaar Pim Fortuyn mag zonder enkelband rondlopen

Print

Volkert van der G., de moordenaar van de Nederlandse politicus Pim Fortuyn, mag voortaan weer vrij rondlopen zonder enkelband. Dat heeft de rechter in kort geding woensdag beslist. Van der G. mag ook opnieuw in steden komen waar nabestaanden wonen van de politicus.

Volkert van der G. had een kort geding ingespannen tegen de Nederlandse Staat, nadat hij in mei dit jaar onder voorwaarden was vrijgekomen. De moordenaar van Pim Fortuyn had toen twee derde van zijn straf uitgezeten in de gevangenis. Hij kreeg onder meer een enkelband om en mocht niet in Rotterdam, Hilversum, Den Haag, Tilburg en Krimpen aan den IJssel komen, steden komen waar nabestaanden van de Nederlandse politicus wonen.

Aan die beperkingen komt nu een einde. Volgens de rechter waren de twee voorwaarden een aanzienlijke beperking van de bewegingsvrijheid van van der G. en stonden ze niet in proportie van het doel, namelijk de samenleving beschermen. Enkele andere voorwaarden, zoals niet praten met de media en contact opnemen met de nabestaanden, blijven van kracht.

Van der G. schoot Fortuyn op 6 mei 2002 dood en werd veroordeeld tot 18 jaar cel.

.

Nu in het nieuws