Tien maanden cel voor speedverslaafde ex-renner

Foto: hbvl

Tien maanden cel voor speedverslaafde ex-renner

Print
Herk-de-Stad -

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft de 60-jarige oud-profwielrenner Benny Schepmans veroordeeld tot 40 maanden cel, waarvan 10 maanden effectief, voor de handel in speed. De man uit Herk-De-Stad kreeg volledig uitstel voor zijn boete van 6.000 euro. Schepmans moet wel enkele voorwaarden naleven. Zo moet hij van de amfetamines afblijven en hij mag geen contact met het drugsmilieu hebben.

Van 1974 tot 1984 was Benny Schepmans (60) profwielrenner. In die mooie jaren was hij niet weg te slaan van het podium in de Vuelta. De tussenspurten in de koers waren steevast voor hem. Als ploegmaat van bekende wielernamen als Walter Godefroot en Herman van Springel nam de wielrenner uit Herk-de-Stad ook deel aan de Ronde van Frankrijk. Hij won zelfs de proloog en een etappe in de Ronde van Zwitserland.

Tijdens zijn tien jaar durende profcarrière raakte hij ook verslaafd aan amfetamines. Het gevecht met die verslaving duurt nog altijd voort. Tussen maart 2012 en maart 2014 was het ten huize Schepmans een komen en gaan van druggebruikers. Dat bleek uit observaties van de politie.

De 56-jarige echtgenote van de ex-renner verpakte de speed in zakjes van telkens vijftig gram, die voor 150 euro verkocht werden. Schepmans deed meestal zelf de deur open voor de kopers, maar ook zijn vrouw verkocht soms de drugs omdat Schepmans door zijn artrose niet uit de zetel geraakte.

Zwaar verslaafd

‘Ik deed het niet voor het geld, want ik verhuur drie panden en heb ook altijd goed geboerd als tomatenkweker. Daar ben ik drie jaar geleden mee gestopt wegens te hoge brandstofkosten. Ik ben zelf zwaar verslaafd. Ik had vijf gram per dag nodig. Ik loste de speed op in kokend water en spoot mij die in’, aldus Schepmans.

De rechtbank verklaarde een Citroën Berlingo en 33.150 euro verbeurd. De vrouw van Schepmans kreeg 18 maanden cel met uitstel en 6.000 euro boete, waarvan 4.200 euro met uitstel. Een man uit Alken, die ook speed afnam en verkocht, kreeg 24 maanden, waarvan 6 effectief.

.

Nu in het nieuws