Rusland verbiedt groenten en fruit uit Polen

Foto: BELGA

Rusland verbiedt groenten en fruit uit Polen

Print

De invoer van nagenoeg alle soorten groenten en fruit uit Polen is voortaan verboden in Rusland. De beslissing werd volgens ’s lands voedselautoriteiten genomen omwille van ‘herhaaldelijke schendingen’ rond certificaten en quarantaineprocedures, maar het is opvallend dat het verbod er komt net na de beslissing over nieuwe Europese sancties tegen Rusland.

Moskou had maandag al gewaarschuwd voor mogelijke invoerbeperkingen voor bepaalde producten uit de EU. Polen kan onder meer geen appels, peren, pruimen of kersen meer leveren in Rusland. Op 90 procent van de onderzochte appelen zouden volgens Rusland immers te veel pesticiden aangetroffen zijn. Polen is een van de belangrijkste fruit- en groentenleveranciers van Rusland.

Sommigen verdenken Rusland ervan met de handelsbeperkingen diplomatieke druk uit te oefenen op zijn buurlanden. De laatste maanden werden ook Oekraïne en Moldavië immers al slachtoffer van sancties, nadat de voormalige Sovjetrepublieken akkoorden hadden ondertekend met de EU. Polen geldt als belangrijke partner van de pro-Westerse regering in Oekraïne en pleitte voor de EU-sancties tegen Rusland.

Uitstekende reputatie

De Belgische telers, die vorig jaar voor 200 miljoen euro groenten en fruit uitvoerden naar Rusland, blijven buiten schot. ‘Polen werd door Rusland al herhaaldelijk op de vingers getikt’, weet Philippe Appeltans van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties. ‘België daarentegen heeft een uitstekende reputatie in Rusland. Het federaal voedselagentschap en onze producten staan er hoog aangeschreven. Maar dat staat natuurlijk los van het diplomatieke.’

‘De sanctie tegen Polen zal op korte termijn geen impact hebben op de Belgische sector’, denkt Appeltans. Polen is vooral een appelexporteur en in de zomer worden minder appels geleverd. Op lange termijn kan de weggevallen Poolse appeluitvoer naar Rusland misschien een opportuniteit zijn voor de Belgen.

Maar Appeltans merkt anderzijds ook op dat Polen, dat tien keer meer appels produceert dan België, de appels die het niet kan uitvoeren naar Rusland, dan misschien in Europa zal proberen verkopen. ‘En dat verschuivingseffect kan voor een prijsdruk zorgen.’

.

Nu in het nieuws