© @bysylvia_a

Gemeente Viersel maakt bewust ‘foutje’ aan einde van fietspad

Een foto van een brug in Viersel doet al een hele dag uitgebreid de ronde op sociale media. Heeft de aannemer hier geblunderd en fietsers die de brug afkomen getrakteerd op een hindernis van jewelste? Volgens schepen van Openbare Werken Rudi Willems is er meer aan de hand. Dat ‘foutje’ is immers een bewuste keuze, zodat fietsers niet langer op de brug zouden rijden maar wel de veiligere route naast het kanaal te volgen.

Kristin Matthyssen

Iedereen vindt het een prachtige brug in Viersel, met een goed breed fietspad. Alleen is er iets geks aan de hand: op een gegeven moment wordt het fietspad met een blinkende vangrail afgesloten, waarna het wel nog ruim honderd meter doorloopt, om dan abrupt te stoppen. De fietsers worden gedwongen om via het talud naast het kanaal naar de Dijkstraat te trappen en zo opnieuw op de Herentalsebaan te belanden.

“Een bewuste keuze”, zegt schepen van Openbare Werken Rudi Willems (CD&V). “Die brugbocht is altijd wat onveilig geweest en het fietspad verder verlengen op de brug was zeer duur, omdat er leidingen verlegd moesten worden en er ook bomen moesten sneuvelen. We hebben dan voor het Nederlandse systeem geopteerd, waarbij de fietsers via een veiligere route worden afgeleid. Dat traject is trouwens niet langer dan wanneer je de brug op en af zou rijden. Bovendien sluiten we zo aan op het fietsknooppuntennetwerk en het jaagpad. Dat het nieuwe fietspad achter de vangrail nog een honderdtal meter voor niks doorloopt, is een foutje dat bij de aanbesteding bij nv De Scheepvaart gebeurd is. Niets sluit uit dat later de gemeente alsnog het fietspad op de brug zal verlengen als we ooit de rotonde aan De Kroon gaan realiseren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners