© AP

Vertraagt Apple opzettelijk oude iPhones bij release van nieuw model?

Heeft Apple een toptrucje gevonden om mensen ertoe te overhalen hun oude iPhone weg te doen als er een nieuw model op de markt verschijnt? Onderzoek van een doctoraatsstudente van Harvard lijkt dat alvast te bevestigen. De studente ontdekte dat oude iPhones plots een pak trager worden bij release van het nieuwste model, schrijft The Times.

Kim De Raedt

Het opzet van het onderzoek van doctoraatsstudente Laura Trucco was vrij eenvoudig. Ze onderzocht in een tijdsspanne van zeven jaar simpelweg hoeveel mensen ‘iPhone slow’ intikten op Google, en vergeleek die zoekresultaten met de releasedata van nieuwe modellen.

Het resultaat was opmerkelijk. De zoekresultaten voor trage iPhones bereikten steevast een piek op het moment van de release van een nieuw model. Bij een vergelijkende test met ‘Samsung Galaxy slow’ was die piek niet te zien, wat er zou kunnen op wijzen dat Apple de oude iPhones van gebruikers misschien wel opzettelijk vertraagt. Een theorie die verwoede Apple-fans overigens al jaren opperen.

Sendhil Mullainathan, economieprofessor op Harvard, vindt dat we evenwel niet te snel conclusies mogen trekken. ‘Smartphones gaan uit zichzelf steeds trager werken omdat ze meer software bevatten. Bovendien nemen onze verwachtingen wat snelheid betreft alleen maar toe’, argumenteert de prof. ‘Als we denken dat onze smartphone trager werkt dan is dat vaak het gevolg van een psychologisch effect. Dit onderzoek bewijst dus niet dat je smartphone daadwerkelijk trager is en evenmin dat Apple dit opzettelijk doet’, klinkt het. Bovendien lanceert Apple naast een nieuw model doorgaans ook een update van het besturingssysteem iOS, rond dezelfde datum. En het is al langer geweten dat vooral de oudere versies het moeilijk krijgen met de nieuwste versie van het besturingssysteem.

Zou het?

Intussen doet de theorie natuurlijk uitgebreid de ronde op sociale media, met tientallen getuigenissen die het verhaal moeten bevestigen. Want de pieken uit het onderzoek van Trucco wezen er op dat het traagheidsgevoel zich niet langzaamaan ontwikkelde, maar wel heel plots opdook. Meestal dus vlak na de lancering van een nieuw model. En Android-gebruikers maakten niet noemenswaardig veel meer melding van traagheid. Zou het dan toch?

Nu in het nieuws