© Leo De Nijn

“Cafébaas? Niks voor mij”

Sven Dockx (36) stopt met het uitbaten van taverne Equator op de Melaan. “Ik heb twee jaar gewerkt om de bovenverdiepingen te renoveren en om er kantoren en flats te maken. Het historisch familiepand blijft nu bewaard”, zegt Dockx.

LDN, SVH

Taverne Equator aan de Melaan is een pand uit 1800. Het opschrift ‘Meubles d’Art Fr. Valenteyn’ herinnert aan de roemrijke Mechelse meubelindustrie. “In dit gebouw zijn ooit duizenden stoelen gemaakt”, vertelt Sven Dockx. De Mechelse stoel was een goedkoop maar degelijk massaproduct. De lage kostprijs gaf vaak aanleiding tot wantoestanden, zoals verplichte betaling in natura, bijvoorbeeld brood. Het productieproces verliep bijna volledig ambachtelijk en gebeurde door thuisarbeiders. “De polsslag van dit Mechels verleden gaan we blijven bewaren voor het nageslacht”, zegt Dockx.

In het pand heeft Dockx’ grootvader, Victor Hugo, bekend om zijn caféspelen, nog gewoond. “Het is altijd de wens van de familie geweest om dit gebouw in eigen handen te houden en dat is gelukt. Om het niet te laten verkommeren, speelden we al jaren met het idee om het gebouw op te knappen. Dat was niet eenvoudig, omdat je altijd door het café moest om naar de bovenverdieping te gaan. Er was maar één oplossing: als verzekeringsmakelaar een tijdje zelf de Equator uitbaten en ondertussen een aparte doorgang naar de bovenverdiepingen creëren. Eén ding weet ik nu zeker: cafébaas zijn is niet mijn ding”, lacht Dockx.

Lees meer in uw krantMeer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio