© Sarah Van den Elsken

Historicus reist voorvader na

Hugo Luijten treedt letterlijk in de voetsporen van zijn verre voorvader die als Duitse soldaat in de eerste weken van de Eerste Wereldoorlog stierf. Hij volgt dezelfde route die Heinrich Ohlenforst in augustus 1914 aflegde en maakt daarover een documentaire en roman.

Ditte Bervoets

Historicus Hugo Luijten kreeg van zijn moeder een kistje met allerlei bidprentjes en memorabilia uit de Eerste Wereldoorlog. Het kistje was van zijn overgrootvader en werd de aanleiding om een grootschalig project rond het leven van een Duitse soldaat op te zetten. “In het kistje zat een bidprentje van een Duitse militair, Heinrich Ohlenforst, die we niet konden plaatsen in onze familie. Na een lange zoektocht bleek het om de achterneef van mijn overgrootvader te gaan”, vertelt Luijten.

Hij ging op zoek naar de achtergrond van Heinrich. Als docent geschiedenis aan de Fontys Hogeschool in Tilburg besloot hij ook meteen zijn studenten mee te laten helpen. “Met minimale gegevens gaf ik mijn studenten de opdracht de route uit te stippelen die Heinrich in augustus 1914 aflegde. Hoewel het zeer moeilijk was om iets over de persoon zelf te vinden, was zijn route uitstippelen verbazingwekkend gemakkelijk”, vertelt Luijten. Ohlenforst was soldaat bij het Maasleger dat betrokken was bij de verovering van Luik. Daarna reisde hij te voet van het drielandenpunt naar Noord-Frankrijk.

De lange zoektocht naar de geschiedenis van Heinrich Ohlenforst leidde tot Offer 1914, een multimediaal project. Luijten heeft al een roman geschreven rond het leven van de soldaat en werkt nu aan een documentaire. “De roman is gedeeltelijk naar waarheid geschreven. Omdat ik te weinig weet over Heinrich zelf, heb ik mijn fantasie de vrije loop kunnen laten”, zegt Luijten.

Lees meer in uw krant

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio