© BELGA

Bedrijfsleiders vrezen minder omzet door schrappen handelsmissies

Als bedrijfsleiders minder op reis mogen met prinses Astrid zal hun export krimpen, zegt Unizo. Dat verzet zich tegen het plan van de Vlaamse regering om het aantal prinselijke handelsmissies te halveren.

Wim Dehandschutter

De Vlaamse regering wil jaarlijks maar twee handelsmissies van prinses Astrid financieren, zo staat het in het regeerakkoord van Bourgeois I. Astrids voorganger, koning Filip, trok er nog vier keer per jaar op uit.

Een mogelijke halvering van het aantal economische zendingen stuit op protest van de ondernemersorganisatie Unizo. ‘Of u nu fan bent van onze koninklijke familie of niet, prinselijk bloed opent deuren. Vooral in landen met een koningshuis of waar traditie en hiërarchie een grote rol spelen. Denk maar aan het Midden-Oosten, Japan en Noord-Afrika’, zegt Gijs Kooken van Unizo Internationaal.

‘Akkoord, in notoire republieken als de VS of Brazilië valt men misschien niet achterover van een koninklijk bezoek. Maar ook bij een Amerikaans bedrijf als Johnson & Johnson heeft een lid van het Belgische koningshuis meer impact dan een excellentie van een gewestregering.’

Nu in het nieuws