© BELGA

Duizenden Belgen kunnen geld eisen

De tienduizenden ex-aandeelhouders van Fortis staan een stap dichter bij een schadevergoeding. Een rechter in Nederland oordeelde dat Ageas, de opvolger van Fortis, de aandeelhouders eind september 2008 heeft misleid. Ook Belgen kunnen zich bij die uitspraak aansluiten. Ageas riskeert een schadeclaim van in totaal enkele miljarden euro.

CWIL, DH

De Fortis-top zei in 2008 dat de bank er prima voorstond, terwijl ze wist dat het niet zo was. In één week tijd daalde de waarde van een Fortis- aandeel van vijf naar twee euro.

Nu de Nederlandse rechter Ageas aansprakelijk heeft gesteld, kunnen alle ex-aandeelhouders van Fortis geld terugeisen. Ageas kan wel nog in cassatie gaan in Nederland.

Ook Belgen kunnen zich aansluiten bij de claim in Nederland. Wie via een belangenvereniging of advocatenkantoor in België een rechtszaak tegen Fortis heeft lopen, moet nog wachten op een eerste uitspraak van een Belgische rechter. Volgens Deminor, dat vijfduizend ex-aandeelhouders vertegenwoordigt, is dat na het Nederlandse vonnis een formaliteit.

De hoogte van de schadevergoeding in Nederland moet nog bepaald worden, wat nog tot 2016 kan duren.

Bij de rechtszaken in België hopen de advocaten op grotere schadevergoedingen.

Lees meer in Gazet van Antwerpen.