Vertrek Homans leidt tot nieuwe strijd

De N-VA heeft het probleem van de vervanging van Liesbeth Homans als OCMW-voorzitter en superschepen in Antwerpen opgelost. De keuze voor OCMW-raadslid en lokaal partijvoorzitter Fons Duchateau is logisch. Duchateau is al vele jaren een sleutelfiguur achter de schermen van achtereenvolgens de Volksunie en de N-VA. Hij organiseerde onder meer de partijfinanciering, de ICT-afdeling en de organisatie van de - zeer succesvolle - recente partijcongressen. De keuze voor hem wordt dan ook door niemand binnen de partij gecontesteerd. Zelfs de twee ondervoorzitters van het Antwerpse OCMW onthalen hem op applaus. Blijkbaar waren hun eigen cv en persoonlijke ambities geen partij voor de staat van dienst van Duchateau.

Lex Moolenaar

De opvolging van Liesbeth Homans door Fons Duchateau doet wel een nieuwe vraag rijzen over de continuïteit binnen het Antwerpse stadsbestuur. Bij de coalitievorming eind 2012 is afgesproken dat de N-VA haar zetel van schepen Rob Van de Velde als schepen van Stadsontwikkeling per 1 januari 2016 zou overdragen aan Open Vld. Die post werd vrijgehouden voor fractieleider Annemie Turtelboom, voor het geval dat zij niet in de prijzen zou vallen bij de regeringsformaties.

Maar inmiddels is Turtelboom ingezworen als Vlaams minister van Begroting & Financiën. Die functie is niet te combineren met een schepenzetel in Antwerpen. En dus zal Turtelboom ontslag moeten nemen uit de Antwerpse gemeenteraad om plaats te maken voor een nieuwe schepen, tenzij Open Vld besluit om te verzaken aan het beloofde schepenmandaat. Maar dat lijkt ons onwaarschijnlijk.

En dus ligt eerste opvolger Eddy Baelemans sinds gisteren in poleposition om op 1 januari 2016 schepen van Stadsontwikkeling te worden in Antwerpen. Baelemans heeft daar ook heel veel zin in, of moeten we in Open Vld-termen goesting zeggen? De voormalige korpschef van de Antwerpse politie heeft voldoende ervaring met het politieke reilen en zeilen in de stad. Bovendien heeft hij zijn job bij de politie niet opgegeven om aan de zijlijn te blijven staan. Hij aast op een uitvoerend mandaat.

Maar er is ook N-VA-schepen Rob Van de Velde, die zijn mandaat graag wil voortzetten. Wordt dit een nieuwe bom onder de Antwerpse coalitie?

MEER OVER Ons standpunt

Nu in het nieuws