Rebellen ontkennen dreigement tegen OVSE

Foto: AFP

Rebellen ontkennen dreigement tegen OVSE

Print

De pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne spreken tegen dat zij hebben gedreigd de OVSE de toegang te ontzeggen tot het gebied waar 17 juli het vliegtuig van Malaysia Airlines is neergestort. Zij zeggen in een verklaring altijd ‘effectief’ met de organisatie te hebben samengewerkt.

Eerder hadden media geschreven over een boze e-mail van de separatisten waarin de OVSE ervan werd beschuldigd enkel de belangen van de Verenigde Staten en Oekraïne te dienen. Volgens de ‘Volksrepubliek Donetsk’, zoals de rebellen hun grootste bolwerk noemen, zou die organisatie van het begin af aan niet neutraal zijn geweest in dit conflict. De rebellen willen zich van Oekraïne afscheiden. De OVSE speelt inmiddels een cruciale rol voor buitenstaanders in het oorlogsgebied.

‘We geven niet op’

Het dreigement leek de zoveelste tegenslag voor de onderzoekers en bergers die dinsdag opnieuw hun pogingen om naar de rampplek te gaan staakten. Gevechten, onderdeel van een nieuw Oekraïens regeringsoffensief in de streek, maakten de tocht te gevaarlijk. Woensdag proberen de bergers en onderzoekers het opnieuw, volgens het hoofd van de repatriëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg: ‘We zijn gefrustreerd dat we de rampplek niet kunnen bereiken, maar we geven niet op.’

Het nieuwe offensief beoogt de rebellen terug te dringen naar een aantal geïsoleerde plekken, inclusief Donetsk en 100 kilometer noordoostelijker, Loehansk. Ongeveer daartussenin ligt de crashsite. Het front komt volgens waarnemers ondertussen steeds dichterbij het centrum van Donetsk.

.

Nu in het nieuws