Cromwell-tank terug op sokkel

Foto: Dirk Kerstens

Cromwell-tank terug op sokkel

Print
De gerestaureerde Cromwell-tank zal op 21 augustus op zijn nieuwe sokkel worden geplaatst, op het grasperkje ter hoogte van de grote fontein nabij Antwerp Expo. Dat is net op tijd voor de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid op 7 september van de bevrijding in 1944.

Na een grondige restauratie van de Cromwell-tank, die symbool staat voor de bevrijding van Antwerpen op 4 september 1944, verschijnt het oorlogsmonument binnenkort terug in het Antwerpse straatbeeld. De tank werd in 1947 door de Britse militaire overheid aan de stad geschonken en staat op dit ogenblik al volledig gerestaureerd in het militair arsenaal van Rocourt bij Luik. 

“Op 20 augustus zal de tank met een speciaal burgertransport naar Antwerpen worden overgebracht”, zegt kolonel Paul Haccuria, de militaire commandant van de provincie Antwerpen. “Op 21 augustus wordt de tank op zijn sokkel geplaatst.” De zogenaamde bevrijdingstank krijgt een nieuwe locatie. Voortaan zal ze opgesteld staan ter hoogte van de grote fontein nabij Antwerp Expo op de Jan Van Rijswijcklaan. Dat is iets verder dan de oorspronkelijke locatie in Wilrijk op de Boomsesteenweg aan het Olympiakruispunt. 

Op de oude locatie stond de tank lange tijd weg te roesten. Door de heraanleg van het kruispunt en de hertekening van de trambedding op twee meter van de sokkel, werd het te gevaarlijk voor bezoekers. Ook voor de jaarlijkse herdenkingsceremonies met twee tribunes en een militair defilé was er geen plaats meer voor de tank. De laatste restauratiebeurt dateerde al van 1971. 

Lees meer in uw krant

Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio