Inschrijvingsgeld hoger onderwijs stijgt naar 1.072 euro

Luc De Schepper. Foto: rr

Inschrijvingsgeld hoger onderwijs stijgt naar 1.072 euro

Print

Door de besparingen van de nieuwe Vlaamse regering dreigen studenten hoger onderwijs 400 tot 600 euro extra inschrijvingsgeld te moeten ophoesten. Dat komt bijna neer op een verdubbeling van de huidige bedragen, schrijft De Morgen vrijdag.

Bij de rectoren van de KU Leuven, UAntwerpen en UHasselt vernam de krant dat N-VA, CD&V en OPEN VLD de dotatie voor universiteiten en hogescholen met 5 procent willen verminderen. Daardoor zouden de werkingsmiddelen met 80 miljoen euro dalen. De enige optie om het verlies te compenseren, zou een verhoging van het inschrijvingsgeld zijn.

In de wandelgangen valt te horen dat bedragen tot rond 1.000 euro voor één jaar studeren aanvaardbaar zouden zijn voor de drie partijen. Momenteel betalen studenten 619,9 euro. Beursstudenten betalen 102,9 euro en bijna-beursstudenten 409,9 euro. Volgens UHasselt-rector Luc De Schepper leert een eerste berekening dat het inschrijvingsgeld voor niet-beursstudenten in Hasselt zou moeten stijgen met 599 euro. Die universiteit heeft een groter aantal beursstudenten. Elders zou het inschrijvingsgeld zo’n 451,8 euro moeten stijgen. De Leuvense rector Rik Torfs bevestigt de cijfers.

Nu in het nieuws