93-jarige Jozefien is dé digitale oma

Jozefien Peeters wordt in de bloemen gezet Foto: Mia Uydens

93-jarige Jozefien is dé digitale oma

Print
Turnhout -

Jozefien Peeters kijkt sinds vorige week televisie op haar iPad. Haar kinderen schonken haar namelijk een abonnement op Stievie, de app die tv op tablet en smartphone aanbiedt. Jozefien is 93 en officieel de oudste klant van Stievie. En dus kreeg de digitale oma een bloemetje.

Jozefien zit achter haar imac als we haar thuis in Turnhout opzoeken. Een afgevaardigde van Stievie zou een boeket bloemen komen brengen, weet ze. Ze heeft net haar Facebookaccount gecheckt en staat op het punt om te skypen met haar dochter Hilde. Op dat ogenblik piept Joze- fiens iPad. “Nu begint die ook al”, sakkert ze. Ze springt op uit haar stoel en trippelt naar de tafel waar de ipad ligt. Het is Hilde, de dochter die ze via skype probeerde te bereiken.

Heel wat jongeren herkennen deze scène, maar ook voor Jozefien is dit dagelijkse kost. Ze is 93, maar het wereldwijde web heeft voor haar nauwelijks nog geheimen. “En zeggen dat ik zes kinderen had toen ik voor het eerst de zee zag”, lacht ze.

Venster op de wereld

Jozefien Peeters is een digitale oma. Ze was 83 toen haar kleinkinderen haar overtuigden om een computer in huis te halen. Op haar 92ste schonken haar kinderen haar een tablet. Voor haar 93ste verjaardag kreeg ze een abonnement op Stievie en kijkt ze televisie op haar iPad.

De computers zijn Jozefiens vensters op de wereld. “Wandelen kan ik op mijn terras. Ik hoef dus niet eens meer buiten te komen. Als ik, aan de arm van een van mijn dochters, nog eens naar de Grote Markt wandel, kan ik alleen maar vaststellen dat ik niemand meer ken. Vroeger kwam ik tijdens wandelingen veel bekenden tegen, maar die zitten nu allemaal in het rusthuis.”

Lees meer in de donderdagkrant van Gazet van Antwerpen

MEEST RECENT