België wint voor tweede keer ooit landenprijs in Aken

Pieter Devos Foto: gvdv

België wint voor tweede keer ooit landenprijs in Aken

Print

De Belgische springruiters hebben donderdagavond de prestigieuze landenprijs van Aken gewonnen. De jonge Belgische ploeg bestaande uit Pieter Devos (Dream of India Greenfield), Olivier Philippaerts (Challenge van de Begijnakker), Jos Verlooy (Domino) en Gregory Wathelet (Conrad De Hus) zorgde voor deze prachtprestatie.

Het is nog maar de tweede zege ooit voor België sinds de landenprijs van Aken voor het eerst in 1929 georganiseerd werd. De eerste Belgische zege in Aken dateert van 2001. Toen wonnen Philippe Le Jeune (Nabab), Marc van Dijck (Goliath), Jos Lansink (Caridor) en Ludo Philippaerts (Parco).

Het jonge Belgische team deed het uitstekend in de eerste ronde. Pieter Devos (Dream of India Greenfield) moest als eerste ruiter de arena in en bleef foutloos net als de 19-jarige Verlooy (Domino) en Wathelet (Conrad De Hus), het nummer 13 op de wereldranking. Enkel de 20-jarige Olivier Philippaerts (Challenge van de Begijnakker) tikte op het einde van de zware omloop, bestaande uit 15 hindernissen, twee balken aan. In een landencompetitie wordt het slechtste resultaat geschrapt zodat België na de eerste ronde de leiding nam met nul strafpunten, net als Duitsland, al deden de Duitsers het nog een tikkeltje beter dan de Belgen. Zij bleven met alle vier de combinaties foutloos.
 
In de tweede ronde bleef Pieter Devos een tweede keer foutloos maar hij was een tikkeltje te traag en kreeg één strafpunt voor tijdoverschrijding. Olivier Philippaerts tikte één balk aan en was net als Devos iets te traag waardoor hij bedacht werd met vijf strafpunten. Jos Verlooy tikte twee balken aan, maar ook de Duitsers maakten fouten. De amazone Katrin Eckermann (Firth of Lone) kwam ten val na de waterbak, een keerpunt in de wedstrijd. Wathelet besliste de wedstrijd door een tweede keer foutloos te blijven. Een glansprestatie van het Belgische team onder leiding van de Duitse bondscoach Kurt Gravemeier.
Uitslag:
1. België 6 strafpunten
2. Verenigde Staten 8
3. Nederland 10
4. Duitsland en Canada 12
6. Frankrijk 17
7. Ierland 26
8. Zwitserland 37
Meer sportnieuws