Zes Belgen en 189 Nederlanders omgekomen bij vliegtuigcrash in Oekraïne

Print
Bij de vliegtuigcrash in Oekraïne zijn zes Belgen om het leven gekomen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders vrijdag in de Kamer gezegd. In totaal kwamen 298 mensen om bij de ramp, onder wie 189 Nederlanders.

De Boeing 777 van Malaysia Airlines was donderdag om 12u30 opgestegen in Amsterdam met bestemming Kuala Lumpur. Vlucht  MH017 had 283 passagiers en 15 Maleisische bemanningsleden aan boord. Tijdens een persconferentie op de luchthaven van Schiphol werden donderdagavond de nationaliteiten van een groot deel van de slachtoffers bekendgemaakt. Onder de doden zijn al zeker 189 Nederlanders, 6 Belgen, 27 Australiërs, 29 Maleisiërs, 12 Indonesiërs, 9 Britten, 4 Duitsers, 3 Filippijnen, een Canadees en een Nieuw-Zeelander. Eén Nederlands slachtoffer was de echtgenote van één van de Belgische slachtoffers. Een van de Maleisische slachtoffers woonde in ons land, preciseert minister Reynders. 

Veel van de passagiers aan boord waren op weg naar de wereldconferentie over aids, die dit weekend in Melbourne start. Wellicht waren 108 passagiers deelnemers (of familieleden van deelnemers) voor de conferentie.

Vrijdagochtend meldde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders nog dat er vijf Belgische slachtoffers gevallen waren, maar vrijdagnamiddag werd daar nog een zesde aan toegevoegd. Het gaat om een vrouw uit Groningen met de dubbele nationaliteit. De andere Belgen komen uit Brasschaat, Wetteren en Namen. Eén vrouw woont in Australië en was op bezoek in Brasschaat..

Wie schoot op Boeing?

Malaysia Airlines bevestigde donderdag om 17.36 uur zelf op twitter dat het contact met vlucht MH17 verloren was gegaan. Het toestel crashte in Torez, een plaatsje in Oost-Oekraïne, niet ver van Donetsk en de Russische grens. Het was lange tijd onduidelijk wat er precies misging, maar  zowel Amerikaanse als de Oekraïense autoriteiten zijn ervan overtuigd dat het toestel werd neergehaald.

Een bron bij de Oekraïense luchtmacht verklaarde kort na de feiten dat het toestel werd neergeschoten met een grond-luchtraket op een hoogte van ongeveer 10 kilometer. De Amerikaanse vicepresident Joe Biden bevestigde donderdagavond laat dat het niet om een ongeluk ging. 'Het toestel werd uit de lucht geschoten', aldus Biden.

De vraag is nu wie daarvoor verantwoordelijk is. De streek rond Donetsk is in handen van pro-Russische separatisten, die er nu al maanden een zware strijd voeren met het Oekraïense leger. Beide partijen schuiven de schuld voor de vliegtuigcrash nu in elkaars schoenen. Russische bronnen suggereren dat Oekraïners de Russische Air Force One wilden neerhalen, maar die verwarden met de vlucht van Malaysia Airlines. Russische rebellen verkondigden dan weer dat ze een Antonov, een Oekraïens militair vliegtuig, hadden neergeschoten. Volgens de Oekraïners maakten de separatisten dus een fatale vergissing.

De VN-Veiligheidsraad komt vrijdag in spoedzitting bijeen over de kwestie. De vergadering, die openbaar zou zijn, komt er op vraag van het Verenigd Koninkrijk.

 

MEEST RECENT